Yukarıdaki grafikte 16 önemli küresel endeks yer almaktadır. Türkiye 16 adet endeksten 6 tanesinde dünya ortalamasının üstünde, 10 tanesinde ise dünya ortalamasının altında yer almaktadır.
Grafikte, sağa doğru hareket Türkiye’nin “endeks skorlarını artırması” anlamına gelirken; grafikte yukarı doğru hareket, Türkiye’nin dünya ortalamasının üstüne çıkması anlamına gelmektedir.
Dolayısıyla endeks değerlerinin ileri/kalkınmış ülkeler düzeyine çıkabilmesi grafiğin kuzeydoğusuna doğru hareket etmesi gerekmektedir.
Türkiye’nin dünya ortalamasının altında yer alan 10 adet endekste böyle bir hareketi yapması için “yapısal reformlar”ın ötesinde çok daha kapsamlı ve yaygın bir transformasyon sürecine girmesi gerekmektedir.
Türkiye’nin artık ihtiyacı olan şey, “Dijitalleşme”, “kurumların iyileştirilmesi” ve “yeşilleşme”.
Bu üç kavram büyük transformasyon sürecinin en önemli eksenlerini oluşturuyor.
Büyük transformasyonun nihai hedefi ise, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sadece maddi refahını artırmak değil, kişi başına (üretim ve) tüketimin artırılmasının ötesinde, daha eşit, daha adil, daha demokratik, daha huzurlu ve daha mutlu bir ortamda yaşamlarını sağlayabilmek.
Aykut Kibritçioğlu söz konusu transformasyon sürecini ve bileşenlerini 5.Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresinde anlatmıştır. Söz konusu programın yayın kaydına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Yazı kaynağı: http://aykut.kibritcioglu.com/blog/2021/12/30/256/