Anasayfa » DeFi Sözlük 4

Bu gönderiyi paylaş

DeFi Sözlük / Genel

DeFi Sözlük 4

Dijital İmza: Blokzincirde mesajı gönderen kullanıcının doğrulanması, mesajın gönderildiğinin inkar edilmemesi ve aktarılma esnasında değiştirilmediğinin garanti altına alınma işlemidir.

Blokzinciri Cüzdanı (Blockchain Wallet) : Blokzinciri cüzdanı (blockchain wallet), kripto para alıp göndermek veya tutmak için kullanılan dijital bir depolama aracıdır. Bu cüzdanlar, cüzdan kimliği ve özel anahtar ismi verilen iki benzersiz koda sahiptir. Teknik olarak cüzdan kimliği bir e-mail adresine, özel anahtar ise bu mail adresinin şifresine benzetilebilir. Bu cüzdanlarda yapılan işlemler blok zincirine kaydedilmektedir. Blockchain para yatırma işlemini son derece hızlı ve güvenli şekilde yapmanıza olanak tanır. Yatırımlarınızın yanı sıra Blockchain para çekme sürecinde de gereken güvenliği sağlamaktadır.

Başka bir kripto para cüzdanına transfer yapabilmek için o cüzdanın kimlik kodunu bilmek yeterlidir. Özel anahtarın ise asla kimseyle paylaşılmaması gerekir zira cüzdana erişim bu imza niteliğindeki kodla sağlanmaktadır. Bir kripto para borsasındaki cüzdanlarınıza erişim için ise bu kodu saklamaya ihtiyacınız yoktur.

Soğuk Cüzdan: Soğuk Cüzdan, Bitcoin ve diğer alternatif kripto para birimlerini depolamak için kullanılan çevrimdışı cüzdanlara verilen genel addır. Donanım cüzdanları, genel ve özel anahtarlar oluşturmak için rastgele sayı üreteçleri kullanan fiziksel elektronik cihazlar formunda karşımıza çıkar.

Sıcak Cüzdan: Sıcak cüzdanda kripto para online olarak saklanır. İnternete bağlı ve bulut sistemi ile çalışan bu cüzdanlar web cüzdanı olarak da adlandırılır. Online ortamda özel anahtar ile bir kez giriş yapıldığında cüzdana erişim sağlanır ve internet üzerinden işlemler kolayca yapılır. İnternet erişimi olan cep telefonu ve bilgisayar ile internet sitelerinde özel anahtarlı şifre girilerek sıcak cüzdana erişim sağlanır.

Fork: Fork teriminin Türkçe karşılığı “Çatallanma”dır. Fork (çatallanma) kripto para birimlerinin bağlı olduğu mevcut blockchain ağlarında ayrı kopyalar halinde bölünmesidir. Fork (çatallanma) tamamen bir ayrılık olarak değil aynı veri tabanının kopyalanıp yeni blockchain ağının oluşturulmasıdır.

NOT: Kaynaklar için terimlere tıklayınız.

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla