Dogecoin, eşler arası (peer-to-peer) bir kripto para oluşturma amacıyla yola çıkan Portland, Oregon’dan IBM yazılım mühendisi Billy Markus ve Adobe yazılım mühendisi Jackson Palmer tarafından Bitcoin’den daha geniş bir topluluğa ulaşabilme ümidiyle ortaya çıkarıldı. Eğlence amaçlı olarak ortaya çıkarılan coin birkaç saat içerisinde oluşturuldu ve bugüne kadar da kodlarında herhangi bir güncelleme yapılmadı.
6 Aralık 2013’te tanıtımı yapıldı; aynı Aralık ayı sonuna kadar web sitesi bir milyondan fazla ziyaretçi aldı. 16 Aralık 2013’te 0.00021 $ olan Dogecoin fiyatı 2017 – 2018 boğa koşusunda 7 Ocak 2018’de 0,017 $ zirvesine ulaştı. Hızlı bir şekilde kendi internet topluluğunu geliştiren Dogecoin “GameStop short squeeze” olayları ve Elon Musk’ın tweetlerinin de etkisiyle 28 Ocak 2021′ de bir gecede %800’ün üzerinde arttı ve bu artışı sürdürerek 9 Şubat 2021′ de yaklaşık olarak 9 milyar ABD Doları tutarında bir piyasa değerine ulaştı ve 0.080 $ seviyelerini test etti.
28 Nisan’da Elon Musk’ın şu tweeti Dogecoin’de dönüm noktası oldu: “Doge’un babası, 8 Mayıs’ta SNL’de”. Musk’ın kendisini ‘Dogecoin’in babası’ olarak lanse ettiği biliniyor. SNL ise, ABD’nin en ünlü televizyon şovlarından biri olan Saturday Night Live’ın kısaltması. Bu twetten sonra Dogecoin yeniden yükselişe geçti ve 8 Mayıs 2021 itibariyle de piyasa değeri 82 milyar ABD dolarını aşarak BTC, ETH ve BNB’den sonra en büyük dördüncü kripto para olmayı başararak tarihi zirvesi olan 0.74 doları test etti. Ancak Elon Musk’ın katıldığı TV programının sonlarına doğru Dogecoin’de kâr satışları oldu ve daha sonraları BTC deki geri çekilmenin de etkisiyle 0.22 dolara kadar geriledi. Şu an güncel fiyatı 0.31 dolar seviyesindedir.
Dogecoin’in hiçbir projesi ve yol haritası yok. Tamamıyla sosyal medyada topluluk hareketleri ile ya da Tesla (TSLA) CEO’su Elon Musk twitleri ile fiyatı belirleniyor.
Elon Musk’ ın geçtiğimiz aylarda Dogecoin ile ilgili seri tweetlerinden sonra milyarder girişimci Marc Cuban, NBA takımı Dallas Mavericks, otomobil galerisi Post Oak Motor Cars, teknoloji şirketi Newegg, Snickers çikolata ve Letonya havayolu şirketi Baltic, kabul edilen ödeme yöntemlerine DOGE ekledi ve kripto para ATM şirketi CoinFlip, ABD’nin dört bir yanındaki 1800 terminalden oluşan ağına dogecoin ekledi. Dogecoin’i benimseyen işletme sayısı her geçen gün daha da artıyor.
Şu an dolaşımda 130 milyar Dogecoin var ve bu sayı her yıl 5 milyardan fazla artıyor. Her 1 dakikada 10.000 yeni Dogecoin madenciler tarafından kazanılıyor. Yani Dogecoin, sınırsız arzı olan bir coin. Zaten ilk çıkış amacı da buydu: “Küçük paralar ile bahşiş verilmesini sağlamak.” Yani Dogecoin değerinin 1 dolar ya da 2 dolar olma ihtimali asla aklından bile geçmemiştir ekibin.
Dogecoin arzının cüzdanlara dağılımı. Kaynak: Bitinfocharts.com
Dogecoin ile ilgili en ilginç noktalardan birisi ise cüzdanlardaki Dogecoin dağılımı. Bitinfocharts tarafından paylaşılan verilerde, en büyük Dogecoin cüzdanı içinde 36.711.935.369 adet Dogecoin bulunuyor. En büyük cüzdandan sonraki 11 cüzdandaki toplam Dogecoin miktarı ise toplam arzın yüzde 20’sine karşılık geliyor. Yani tüm Dogecoin arzının yarısına yakını (yüzde 48,49) sadece 12 cüzdan adresinde duruyor. Bu çok riskli bir durum. Büyük cüzdanların bir tanesi bile elindeki Dogecoin’leri satmak istediğinde büyük bir çöküş olacaktır.
Peki tüm bu koşullar altında Dogecoin 1 Dolar olabilir mi?
Yukarıda paylaştığım verilerden de açıkça anlaşılacağı üzere dünyada hiç kimse bir şeyin değerinin gelecekte ne olacağını kesin olarak bilemez. Kaldı ki kripto para piyasası benim gözümde hala emekleme aşamasında. Gelecekte ne olur bilinmez. Dogecoin elbette 1 Dolar olabilir. Hatta 2 Dolar da olabilir. Bunun tek koşulu Elon Musk ya da başka milyarderlerin Dogecoin’e desteğini sürdürmesi ve büyük cüzdanların büyük satışlar yapmaması. Bu tür coinleri/tokenleri aldıktan sonra takip etmek ve mevcut şartlara göre pozisyon almak çok önemli. Arzı sınırsız olan hiçbir varlık torunlara miras bırakılmak için alınmaz. Bu hususa dikkat edelim lütfen..
Sağlıcakla ve sevgi le kalın…