Anasayfa » BITCOIN BALON MU?

Bu gönderiyi paylaş

Genel

BITCOIN BALON MU?

BITCOIN BALON MU?

Son günlerdeki sert düşüşün ardından tüm gözler bitcoin üzerine çevrildi. Akıllara,

“Bitcoin tehlikeli mi?”,

Paul Krugman’ın dediği gibi balon mu?”,

“Yoksa şişirilerek mi bu noktalara ulaştı?” gibi sorular gelmeye başladı. Gelin bu soruların cevaplarını hep birlikte bitcoin #onchain analizi altında NVT indikatöründen yola çıkarak inceleyelim. NVT, bitcoin ağının onchain işlemlerin gerçek değerine kıyasla ne zaman aşırı değerli olduğunu ve değerinin altında olduğunu gösteren bir indikatördür.

 

Yukarıdaki şekilde, bu rasyonun normal değerinin üstündeki hareketlerin şişme olduğunu ve altındaki hareketlerin ise inmiş ve yükselecek olduğunu görüyoruz. Unutmayalım ki yüksek bir NVT Oranı, yüksek spekülatif değeri gösterebilir.

NVT’ nin popüler olmasının nedeni, bitcoin’in 2014-2015 yılları arasında yaşadığı çöküşün ardından Forbes dergisince yazılan şu makaledir. Bu makaleye göre, şekilde görüldüğü gibi NVT indikatörü bitcoindeki şişmeyi çok net yakalamıştır. Şekilde 2014-2015 yılları arasında bitcoin’in değerinin NVT rasyosunun üzerine çıktığı görülmektedir. Aynı zaman diliminde %83’lük bir düzeltme ile tekrar normal değerine inmiştir.

Kaynak: https://www.forbes.com/sites/wwoo/2017/09/29/is-bitcoin-in-a-bubble-check-the-nvt- ratio/?sh=78870b796

Aşağıdaki şekilde bu rasyonun biraz daha geliştirilmiş halini göreceğiz. Bu grafikte, NVT için al ve sat limitleri belirleniyor ve NVT değeri bu aralığın hangi değerine yaklaşıyorsa, duruma göre alım ve satım tavsiyesi veriliyor. Yeşil banda yaklaştıkça al sinyali ve kırmızı banda yaklaştıkça sat sinyali çalışmaktadır.

Kaynak: https://charts.woobull.com/bitcoin-nvt-ratio/

Sonuç olarak, bitcoin ağının ilk yıllarda çok hızlı büyüdüğünü ve patlayıcı şekilde büyüyen bir ağ oluşturduğunu görüyoruz. Bu nedenle hemen bitcoin balondur diyemeyiz. Çünkü bir baloncuğu gerçeğin öncesinde tahmin etmek oldukça zordur. Fiyat patlaması, varlığın balonda olduğu anlamına gelmez. Bunu ancak zirveden sonra, piyasa yeni hareketleri yeniden değerlendirdiğinde ve fiyatın konsolide edilip edilmediğini gördükten sonra belirleyebiliriz. NVT oranını kullanarak konsolidasyon ve baloncuklar arasındaki farkı çok gözle görülür şekilde tespit edebiliriz. NVT oranı normal bir aralıkta kalırsa, balon bölgesinde değiliz. Normal aralığın üzerine çıkarsa, işlemsel faaliyetin yeni değerlemeyi sürdürmediğinin bir işaretidir ve uzun bir fiyat düzeltmesi bekleyebiliriz.

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla