2024’e yönelik küresel ekonomi ve piyasa görünümü belirsizliğini koruyor. Zayıf büyüme ve potansiyel bir ABD resesyonu beklentisi güçlü bir tahvil rallisine yol açtı. Buna paralel olarak zayıf talep karşısında hisse senedi piyasalarının kırılgan olduğu görülüyor.
ABD ve Çin’den gelen son ekonomik göstergeler, gelecek yıl için belirsiz bir senaryonun mevcut olabileceğini gösteriyor.
Büyüme güçlü ancak faizler yüksek
ABD ve Çin’deki büyüme sürerse, yatırım manzarası yeniden şekillenebilir. Dünya ekonomisinin iki güçlü ülkesi, sert bir iniş yerine büyüme ivmesi kazanma eğiliminde. Ancak, ABD tahvil faizlerinin hızla yükselmesi, büyümeyi engelleyen en büyük engellerden biri. Bu sürecin uzun sürmesi, belirsiz senaryonun gerçekleşme olasılığını artırabilir.
ABD’de Eylül ayındaki perakende satışlar beklentileri aşarak GSYİH tahminlerini yukarı yönlü revize etti. İş gücü piyasası da güçlü bir şekilde devam ediyor.
Atlanta Fed’in GSYİH Tahmin Modeli, üçüncü çeyrekte reel büyümeyi %5.4 olarak öngörüyor ve yıllık nominal büyümeyi %8’in üzerinde gösteriyor. Güçlü büyüme, yükselen kamu ve özel borçlar için yüksek faiz maliyetine rağmen gerçekleşiyor.
Çin’den gelen resmi verilere göre, üçüncü çeyrekte Çin ekonomisi yıllık bazda %4.9 büyümüş durumda. Bu da konsensus tahminlerin üzerinde bir büyümeyi işaret ediyor. Bazı uzmanlar Çin’in açıklamış olduğu verilere şüpheyle baksa da birçok ekonomist Çin için 2023 büyüme beklentilerini hızla yükseltiyor ve %5.0’lik büyüme hedefini geçiyor.
Yatırımcılar kötümser
Yatırımcıların küresel ekonomiye yönelik genel algısı hala negatif. Bank of America’nın son anketi, iyimserlikte hafif bir azalma gösterse de son 30 yılda görülmemiş kadar kötümser bir görünümün hâlâ hakim olduğunu gösteriyor.
2024 ekonomik ve piyasa görünümü, birçok belirsizlikle dolu. ABD ve Çin’deki büyüme, yatırım manzarasını belirleyecek kritik faktörler arasında bulunuyor.
Tahvillerdeki fırsatlar devam edecek mi: Büyümeye bağlı..
AXA Investment Managers’dan Chris Iggo, 13 Ekim’de yaptığı bir açıklamada, “Önümüzdeki yıl tahvilin yılı olacak,” dedi. Iggo ve diğerleri, son üç yılın zorluklarına rağmen bu tahminin geçerli olabileceğini düşünüyorlar.
Faiz oranlarının yükselmesi, yatırımcılar için cazip hale gelebilir, özellikle hisse senetlerine karşı. Ancak ekonomi güçlü bir şekilde büyümeye devam ederse bu fırsat mümkün olmayacak. Aynı şekilde, yüksek getiriler ekonomiyi zorlarsa, ABD hisse senetleri pahalı hale gelebilir. ABD endeksleri uzun vadeli ortalama değerlemelere kıyasla oldukça yüksek fiyatlarla işlem görüyor.
Doğal faiz oranı hakkında yeni normaller
Ancak, büyüme devam ederse, bu değerlemeler değişebilir. ABD ekonomisi bu yıl beklentileri aştı ve 16 ay içinde 525 baz puanlık faiz artışına rağmen büyümeye devam etti. Bu sıkılaşmanın tam etkisi henüz tam olarak hissedilmedi ve ekonominin temel gücü hakkında tartışmaları artırıyor.
Birçok ekonomist “doğal faiz” olarak bilinen ne büyümeyi teşvik eden ne de büyümeyi sınırlayan belirsiz bir faiz oranının, eski modellere göre daha yüksek olduğunu düşünüyor. Eğer bu doğruysa, ekonomi ve finansal varlıklar, daha yüksek politika faiz oranları ve getirilere dayanabilecek şekilde yapılandırılmış olabilirler.
Çin varlıklarında fırsat olabilir
Çin, ekonomik zorluklarla başa çıkmak zorunda. Ancak GSYİH verileri, COVID sonrası kapanmadan sonra toparlanmanın başladığını gösteriyor. Citi’nin Çin ekonomik sürpriz endeksi Mayıs ayından bu yana ilk kez pozitif. Bu, Çin varlıklarını aniden cazip hale getirmese de, ekonominin sağlıklı bir hızda büyüdüğü bir senaryoda yatırımcıların farklı bir perspektiften değerlendirebileceğini gösteriyor.
Çin hisseleri, gelecek 12 ayın kazançlarına göre oldukça düşük bir fiyatla işlem görüyor ve son on yılın en düşük seviyelerine yakın. Ayrıca, Bank of America’nın küresel fon yöneticileri anketine göre, ‘Çin hisselerini açığa sat’ işlemi en fazla tercih edilen ikinci işlem olarak öne çıkıyor.
Reuters