Anasayfa » Borsalarda yeni düşüş dönemi başlıyor mu?

Bu gönderiyi paylaş

Piyasa

Borsalarda yeni düşüş dönemi başlıyor mu?

Credit Suisse Analistleri firmaların 2023 yılı kazanç tahminlerini %20 aşağıya doğru revize etti. Analistler resesyon ihtimalini çok yüksek kabul ederek firma kazançlarında tahmin değişikliği yaptı. Credit Suisse küresel hisse senedi stratejisi başkanı Andrew Garthwaite, içinde bulunduğumuz durumu borsa düzeltmelerinin 2.aşamasına geçiş olarak yorumluyor.

Aşağıdaki grafikten görülebileceği üzere daha önce 2000-2002 yılları arasında ABD’de Nasdaq borsasında düşüş dönemini 3 aşamada sınıflandırabiliriz: Fiyat kazanç oranlarının düştüğü aşama, firma kazanç revizyonları aşaması ve toparlanma aşaması.

Grafik 1: Nasdaq düşüş döneminin sınıflandırılması

Buna göre, firma kazançlarının aşağıya doğru revize edilmesi ile borsalar, ikinci bir satış dalgasına başlayabilir.

Grafik 2: PMI verisi ve Firma Karları İlişkisi

Benzer şekilde, tarihsel PMI verilerine bakıldığında, satış ve karlılık ile rakamları ile korelasyonunun yüksek olduğu görünüyor. Güncel PMI verisine bakıldığında firma kazançlarının düşme eğilimine dair kuvvetli işaretler barındırıyor.

Buna göre, 2.çeyrek bilançolarının açıklanmaya başlaması ile birlikte satışlar yaşanabilir.

Dolayısıyla, güncel ayı piyasasında görülen kısmi ralliler tepki olarak kalabilir. Piyasalarda yön bulma uğraşı devam ediyor.

Grafik 3: Nasdaq Teknik Analizi

Görsel, Yuriy Matso’ya ait.

Yatırımcılar da, yeni bir düzeltmenin başlayıp başlamayacağı ya da gelecek ekonomik koşulların yeterince fiyatlanıp fiyatlanmadığını anlamak konusunda kararsız.

Yukarıdaki grafiğe göre, Nasdaq için düşüş trendini kırmaya çalıştığını söyleyebiliriz. Bu, düzeltmelerin bittiğine dairbir sinyal olarak yorumlanabilir. Ancak hareketin kalıcı olup olmayacağı 26-27 Temmuzdaki FED toplantısına kadar belli olmayabilir.

Daha önce 11.000 seviyesinde nasıl “Ayı Tuzağı” yaşanmışsa, güncel seviyelerde de bir “Boğa Tuzağı” ihtimali söz konusu olabilir.

Tüm bu durumlar, piyasalarda kararsızlığın özellikle yeni FED toplantısına kadar süreceği yönünde işaretler taşıyor.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla