Bu gönderiyi paylaş

blockchain / Kripto Para

ECB Yetkilisi: Kripto paralar tam bir rüya

ECB Yönetim Kurulu Üyesi Fabio Panetta’nın 25 Nisan 2022’de Columbia Üniversitesi’nde yaptığı konuşma metni:

170 yıl önce Amerikalılar, servet bulmak ve altına hücum etmek için batıya doğru gittiler. Açgözlülük ve kanunsuzluk, bu topraklar üzerinde bir avuç azınlığın çoğunluğun hayalini sömürdüğü Vahşi Batı uygarlığını oluşturdu.

2008 yılında, küresel mali krizin ortasında, bankalara karşı artan güvensizlik ve teknolojik yenilikler yeni bir rüyayı doğurdu: devlet kontrolünün ötesinde bir dijital altına hücum.

Satoshi Nakamoto – daha doğrusu bu takma adı kullanan yazılım geliştiricileri – merkezi olmayan dijital varlık olabileceğini düşündükleri şeyin kaynak kodunu yarattılar.

Kriptolar, teknolojiye, özellikle kriptografiye büyük ilgi gösterir, ancak ödeme ve para konularında derinlemesine bir anlayışa sahip olması gerekmez. Halkın incelemesinden bağımsız, bir para biriminin anarşist ütopyasını gerçekleştirmeyi arzularlar.

Neredeyse 15 yıl sonra, kripto varlıklar artık herkesin bahsettiği bir konu. Kripto meraklıları, kripto kumarında şanslarını denemeleri gerektiğini düşünerek kripto piyasasının yükselişine hayret ediyor. Madencilerden aracılara kadar dijital finansa yayılmaya çalışan bir ekosistem ortaya çıktı. Kripto misyonerleri, kripto balonunu körükleyen momentumu korumak için sürekli artan kripto varlık fiyatlarının aldatıcı bir anlatısını kullanarak yeryüzünde cenneti vaat ediyor.

Satoshi Nakamoto’nun güvenilir para yaratma hayali tam da bir rüya…

Ama görünüşler aldatıcıdır. Satoshi Nakamoto’nun güvenilir para yaratma hayali tam da bir rüya…

  1. Kripto varlık transferlerinin işlenmesi saatler alabilir. Fiyatları çılgınca dalgalanıyor.
  2.  Sözde devletlerden uzak anonim işlemler, sistemde değişmez izler bırakır.
  3.  Kripto sahiplerinin büyük bir çoğunluğu, ademi merkeziyetçi finans felsefesinin aksine aracılara güveniyor. Örneğin, bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak benimseyen ilk ülke olan El Salvador’da ödemeler, geleneksel bir merkezi olarak yönetilen cüzdan aracılığıyla gerçekleştirilir.
  4. Kripto varlıklar, vaat ettiklerinin tam tersi olan istikrarsızlık ve güvensizlik yaratıyor. Yeni bir Vahşi Batı yaratıyorlar.
  5. Kripto piyasası şu anda – 1,3 trilyon ABD doları değerinde – küresel mali krizi yaşandığı zaman, yüksek faizli ipotek piyasasından daha büyük durumdalar. Ve çarpıcı biçimde o piyasaya benzer dinamikler gösteriyor.

 

 

Konuşma metninin tamamını okumak için buraya tıklayınız.

 

Bu gönderiyi paylaş