Anasayfa » Dijital Haber Raporu 2021: Haberlere ilgi düşüyor, Güven boşluğu artıyor

Bu gönderiyi paylaş

Genel

Dijital Haber Raporu 2021: Haberlere ilgi düşüyor, Güven boşluğu artıyor

Reuters Enstitüsü, Oxford Üniversitesi ile işbirliği ile dünya çapında dijital medyadaki son görüşleri ve eğilimleri ortaya koyan 10 yıllık Dijital Haber Raporunu yayınladı. Avrupa’da Pandemi sırasında elde edilen bulgular, basılı gazetelerin azaldığını, yeni medya ve iş modellerinin hızlandığını gösteriyor.

Bazı ülkelerde haberlere olan ilgide genel bir düşüş olmasına rağmen, kriz dönemlerinde, doğru ve güvenilir bilginin değeri de artış gösterdi.

BÜYÜYEN BİR GÜVEN BOŞLUĞU

Geçen yılla karşılaştırıldığında, gazeteleri bilgi kaynağı olarak kullananların yüzde 44’ünde haberlere olan güven 6 puan arttı. Finlandiya, 9 puanlık bir artışla (yüzde 65) açık ara medyaya en çok güvenen ülke.

Araştırma ayrıca, insanların genel olarak güvendiği haber kaynakları ile sosyal medya ve aramalarda buldukları haberler arasındaki büyüyen bir güven boşluğunu da gösteriyor. Genel olarak, medyaya güvensizliğin devam ettiğine dair yeterli kanıtlar da var. Rapora göre “Bu, özellikle güçlü ve bağımsız kamu hizmeti medyasının vatandaşlara güvenilir haberler sunamadığı Avrupa dışında geçerlidir.”

Böyle bir boşluk, azınlık halklar arasında daha belirgindir. Rapor, izleyicilerin bir kısmını yeniden kazanmak için bu grupları resmetmeye gerçekten ilgi gösterilmesini istiyor.

HABERLERDE GELECEK: ÇEVRİMİÇİ

Basılı yayımlar, hareket kısıtlamaları ve reklam gelirlerindeki düşüş nedeniyle Kovid-19’dan kötü şekilde etkilendi. Özellikle üyelik, abonelik ve bağışlara yönelen kaliteli gazetecilikte gelir kaynağı azaldı.

Avrupa’daki abonelerin çoğu ödeme yapma eğiliminde. Kuzey Avrupa ülkeleri ve Hollanda gibi küçük ülkelerde de ücretli çevrimiçi haberler başarılı oldu. Ancak yine de halkın büyük çoğunluğu “herhangi bir çevrimiçi haber için ödeme yapmaya direnmeye devam ediyor.”

Raporlar, haber toplayıcıların ve sosyal ağların kalıcı olduğunu da aktarıyor. Bununla birlikte, Facebook ve Twitter hala haber toplama için ana sosyal medya platformları olsa da, bazı editörler “özellikle pahalı olarak üretilen orijinal haberler için bu yaklaşımın sürdürülemez olduğunu ve gerekirse hükümetler tarafından aracılık edilen daha iyi şartlar talep ettiğini” savunuyorlar.

 

Medya Servisi

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla