Aşağıdaki grafikte Deutsche Bank Research tarafından 4 farklı tarihte yapılan bir anket yer almaktadır. Anketin sorusu, “ABD’de resesyonun hangi tarihte başlayacağını düşünüyorsunuz?” şeklindedir.
Buna göre, en çarpıcı tarihler, 2023 ve 2024 yılı olmaktadır.
Ankete Şubat 2022 yılında cevap verenlerin %45’i resesyonun 2024 yılında başlayacağını tahmin etmekteyken; Mart ayında cevap verenlerin %44’ü resesyonun 2023 yılında başlayacağını tahmin etmektedir.
Yani aradan geçen 1 ayda resesyon tahmini 1 sene öne çekilmiştir.
Diğer grafik Morgan Stanley’in kullanmış olduğu ‘cycle’ döngü göstergesidir.
Buna göre pandemi sonrasında hızla toparlanma mevcuttur. Ancak Mevcut toparlanma bu haliyle 2004-2005 yıllarına benzemektedir. Bu da mevcut durumun birkaç sene sonra 2007 yılında olduğu gibi bir finansal krize dönüşüp dönüşmeyeceğini sorgulatmaktadır.
Aşağıdaki bir başka grafikte ise resesyon tahmininde başarılı bulunan “verim eğrisi” grafiği yer almaktadır.
Eğrinin geçmiş dönemdeki hareketlerine bakıldığında, kısa dönem faizin, uzun dönem faizin üzerine her çıkmaya başladığında yani verim eğrisi ters eğimli olmaya başladığı zaman durgunluk dönemleri yaşandığı görülüyor.
Mevcut koşullara bakıldığında verim eğrisinin bir dip bölgesi yaptığı, bu bölgeden de ters eğimli olmaya başlayabileceği beklenebilir.
Tüm bu veriler birlikte değerlendirildiğinde ve Rusya-Ukrayna gerginliği göz önünde bulundurulduğunda küresel ekonomide toparlanmanın bir süre daha gündemimizde kalabileceği düşünülebilir.