Anasayfa » ANALİZ: Bankacılık ve konut krizi sistemik sorun oluşturabilir

Bu gönderiyi paylaş

Genel

ANALİZ: Bankacılık ve konut krizi sistemik sorun oluşturabilir

ABD’de faiz oranları hızla yükselirken, 1,5 trilyon dolardan fazla ticari gayrimenkul kredisinin vadesi 2025 yılına kadar dolacak.

Küçük bankalar, ticari gayrimenkul kredilerini daha fazla finanse etmektedir. Küçük bankalar 2017’de bu kredilerin sadece %17’sini elinde tutuyordu. Güncel olarak ise şu anda ticari gayrimenkul kredilerinin %27’sini elinde tutuyor.

Grafik: Banka büyüklüklerine göre ticari gayrimenkul kredileri finansmanı

Sektörel dağılıma bakıldığında ise durum biraz daha kötü görünüm sunuyor. Küçük bankalar, bireysel konut kredilerin %46’sına ve ticari gayrimenkul kredilerinin %30’una sahiptir. Ticari gayrmenkul kredilerinin ödenmemesi küçük/yerel bankaları zor durumda bırakabilir.

Grafik: Küçük/Yerel bankaların gayrimenkul kredileri dağılımı

Söz konusu grafik 2022 verilerini yansıtmaktadır. Silicon Valley Bank’ın iflasının ardından güncellenmemiştir.

2030 yılına kadar boş ofis oranı artacak

ABD genelinde boş kiralanabilir ofis alanı %16,4 ile rekor seviyeye ulaştı. Birçok şehir çok daha yüksek oranlar görüyor. Chicago’da boşluk oranı %20 seviyelerindedir. San Francisco’da 13 teknoloji şirketinin alt kiralama için 3,5 milyon metrekarelik alanı var.

Grafik: 2006-2023 yılları arasında ABD’de boş ofislerin oranı

Yeni araştırmalar, ABD’de 2030 yılına kadar 330 milyon metrekarelik ofis alanının boş kalacağını gösteriyor. Çeşitli nedenlerle boşalacak 740 milyon kare alan daha eklendiğinde, önümüzdeki yedi yıl içinde inşa edilen yaklaşık 1 milyar kare ofis alanının boş kalacağı tahmin ediliyor.

Cushman & Wakefield tarafından hazırlanan rapora göre, 2019 yılında, pandemiden önce, boş ofis alanının tüm ofis alanları içersindeki oranı %12 seviyelerindeydi. 2030 yılında ise ilgili oranın %55 seviyelerinde olacağı tahmin ediliyor.

Tüm bu gelişmeler birlikte değerlendirildiğinde , boş kalacak ofis binaları için ticari gayrimenkul kredilerinin olması ve çoğunun küçük bankalar tarafından finanse edilmesinin olumsuz bir görünüm sunduğu söylenebilir.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla