Bu gönderiyi paylaş

Gündem / Köşe yazıları

Günün öne çıkan köşe yazıları

İbrahim Kahveci – Karar

“Şu dönemde ülkeyi çözmek çok zor. Seçmeni de tercihlerinden dolayı…

Eskiden bu ekonomik şartlarda iktidar ittifakının oy oranı bırakın yüzde 30’u, yüzde 3’ü bile bulamazdı. Şimdi ne oldu da bunca yıkıma rağmen Cumhur İttifakı yüzde 30-35 bandında oy oranını barındırıyor?

Dünya Neo-liberalizmle beraber tarihi bir gelir dağılımı bozukluğu yaşıyor. Bir tarafımız bahar-bahçe; diğer yanımız ise yaprak döküyor. Gelir dağılımının bu kadar bozuk olduğu dönemler tam da sol partilerin dönemidir. Ama o da ne??? Şili hariç bir sol kazanım gözlenmiyor. Bu işte bir terslik olmalı…

Acaba yeni fikri üretimi, yeni sol tanımı mı gerekiyor?”

“Bir ülkede işsizlik düşmeden ücret artışı sadece imtiyazlı bir kesim yaratır. Mesele hem istihdamı artırmak hem de ücretleri artırmaktır. Yeni sol tam da bu kavramlar üzerinde çalışmak zorundadır.

Kamu-yerel yönetimlerle istihdam artışı boş ve eski solun en kolay aldatmacasıdır. 3 kişilik işe 30 kişi alınca aslında bu yükü yine özel sektörde çalışanlar üstleniyor demektir. Ya da bu yükü bütün millete yüklemek demektir. ”

“İşin en kolay yolu sermayeye saldırmak ile olmaz. Bu ülkede her ay kaç girişimci iflas ediyor? Girişimcilik eski sol için bir saldırı nedeni olabilir ama yeni sol için bir teşvik nedeni de olabilir. Bu işler o kadar basit mi?

Büyük sermaye için de aynı, küçük sermaye için de… Mesela şudur: O sermaye üretim, değer ve kazanç olarak ülkeye ne sağlıyor? Bunun karşısında asıl rant sermayesine odaklanmak gerekmiyor mu?

Zaten meselemiz Neo-liberalizm mi yoksa “Finansallaşma” üzerinden oluşan üretimsiz rant sermayesi mi?”

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

Remzi Özdemir – Yeniçağ

“Bir anket şirketi sokaktaki vatandaşa ekonomide kötü gidişatın sorumlusunu sormuş. Burada benim en çok dikkatimi çeken yüzde 25’e yakın bir bölümün, tarihi krizi hükümetin beceriksiz politikasına değil de dış güçlere bağlaması oldu.

Dış güç takıntısı tarih boyunca hep prim yapmış bir söylemdir. Öyle ki memleketim Adıyaman’da küçücük bir çocuktum, bu söylemi duyardım.

Hatta yaşlı bir gayrimüslim vardı. Kendisi sağlık memuru ve gece gündüz insanların derdine koşar, iğne yapar, elinden geldiğince yardım ederdi. Bu kişinin aslında dış güçlerin adamı ve evinde küçük el telsizi olduğu, bununla Rusya ile görüştüğü iddia edilirdi.

Buna ben dahil herkes inanırdı.”

“Türk insanının kendine özgün bir saflığıdır… Beceriksiz siyasiler her zaman bizim insanlarımızın bu saflığından faydalanmıştır.”

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

Oğuz Demir – Karar

“Bu hafta yine Merkez Bankası’nın faiz kararı vereceği bir haftaya daha giriyoruz. Eylül-Aralık ayında soluksuz takip ettiğimiz faiz kararını takip etmeyi son dört aydır bıraktık. ”

“Evet ortada piyasaya yön verecek bir Merkez Bankası ve politika faizi kalmayınca sorunun kim tarafından, nasıl çözüleceği bir muammaya dönüştü. Hükümet ise “makroihtiyati tedbirlerle” enflasyonu çözeriz dedi.”

“Neydi makroihtiyati tedbirler? Bu tedbirler daha çok finansal sistemdeki riski kontrol etmek amaçlı adımlar olarak tanımlanıyor. Çeşitli ürünlerdeki taksit sayılarının arttırılması, azaltılması gibi önlemler de bunlar arasında! ”

“Tam da böyle bir dönemde geçtiğimiz günlerde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı kredi kartı alışveriş taksit sayılarının artırılmasını talep etti. Esnafın da mevcut uygulamalardan mağdur olduğu anlaşılıyor. ”

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

İsa Karakaş – Türkiye

“Emeklilerimizin sayısının 14 milyona ulaşmasına çok az kaldı. Nüfusumuzun yaşlanma sürecinin de gittikçe artması ile birlikte bu sayıdaki artış gittikçe daha da hızlanacaktır.

Genç nüfustaki fırsat penceresini acil tedbirlerle derhâl istihdama katıp bağımlılık oranlarını azaltmazsak maalesef SGK’nın aktüeryal dengesinin gittikçe daha kötü bir hâl alacağı kaçınılmazdır. Zira yapılan sosyal güvenlik reformuna rağmen hâlen aktif/pasif oranı bir türlü 2 rakamına bile ulaşamamıştır.

Bugün bile emeklilerimizin sayısı neredeyse 100’den fazla ülkenin nüfusunu geçmektedir. Yunanistan, Belçika, Azerbaycan, Portekiz, İsveç, Avusturya, İsviçre… gibi ülkelerin nüfusları emeklilerimizin sayısının çok altında bulunmaktadır.

Emeklilerin en önemli problemlerinin başında maaşlarının geçimlerini sağlamasında yetersiz kalmasıdır. Çok sayıda Bağ-Kur ve SSK emeklisinin maaşı asgari ücretin bile altında bulunmaktadır.”

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

 

*Sitemizde, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 36. Maddesi uyarınca, yazıların sahibi olan köşe yazarlarının ad soyad bilgileri, yazı sahibi gazete bilgisi, ve yazıların gazetelerdeki orjinal kaynak linkleri paylaşılmakta olup, yazılara tıklandığında ziyaretçilerimiz gazetelerin kendi web sayfalarına yönlendirilmektedir.

Bu gönderiyi paylaş