Anasayfa » ABD, kuantum bilgi işlem teknolojisinin Çinli kuruluşlara ihracatını yasaklıyor

Bu gönderiyi paylaş

Genel

ABD, kuantum bilgi işlem teknolojisinin Çinli kuruluşlara ihracatını yasaklıyor

ABD Ticaret Bakanlığı, ABD firmalarının sekiz Çinli şirkete ve laboratuvara kuantum bilgisayar teknolojisi ihraç etmesini yasakladı.

Ticaret Bakanlığı, kuantum bilgisayarların hükümetin iletişim kanallarını kırabileceğini ve ABD ordusunun jetlerini ve denizaltılarını daha savunmasız hale getirebileceğini söylüyor.

Ticaret Bakanı Gina Raimondo yaptığı açıklamada , “Küresel ticaret, ulusal güvenlik risklerini değil, barışı, refahı ve iyi işleri desteklemelidir.” dedi.

Teknolojik olarak olgunlaşmamış olsalar da, kuantum bilgisayarlar yakın gelecekte geleneksel şifrelemeyi kırabilir. ABD hükümeti ayrıca “kuantum sonrası kriptografi” geliştirmek için aktif bir programa öncülük ediyor.

Kuantum bilgisayarlar, günümüzün telefonlarında, dizüstü bilgisayarlarında ve süper bilgisayarlarında bulunan geleneksel bilgisayar çiplerinden çok farklı türde bir hesaplama gerçekleştirmek için ultra küçük parçaların fiziğinden yararlanır. Bugün sadece küçük ölçeklerde çalışıyorlar, ciddi hesaplama hatalarına eğilimliler ve çalışmaları için aşırı soğuk koşullar gerekiyor. Ancak yakın zamanda hayatımızın birer parçası olacaklar.

Birçok ABD’li şirket, kuantum bilgisayarları geliştirmeye milyarlarca dolar yatırım yapıyor. Bu şirketler arasında Google, IBM, Microsoft, Honeywell, IonQ, Rigetti, D-Wave ve Intel de yer almakta.

Google Yönetim Kurulu Başkanı Sundar Pichai, Kasım ayında Çinli araştırmacıların kuantum hesaplama teknolojisi geliştirme yarışında Google ile bağlantılı olduğunu söylemişti.

CNET

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla