Anasayfa » “Türkiye ve Çin’in işbirliği dünya ticaretine renk katacaktır”

Bu gönderiyi paylaş

Genel

“Türkiye ve Çin’in işbirliği dünya ticaretine renk katacaktır”

“Türkiye ve Çin’in işbirliği dünya ticaretine renk katacaktır”

“Doğudaki Tanıtım Elçilerimiz: Çin’deki Türkler” özel programında konuşan Yiwu Jubu Trade Genel Müdürü Atakan Özkaraca, Kuşak ve Yol’un yeni ticaretin kapış, Türkiye’nin de bu kapının anahtarı olduğunu belirterek “Kapı ve anahtarı buluşturmalız. Türkiye ve Çin’in yapacağı işbirliğinin dünya ticaretine renk katacağına inanıyorum” dedi.

Kerem Köfteoğlu’nun Youtube ve Yön Radyo’da sunduğu “Doğudaki Tanıtım Elçilerimiz: Çin’deki Türkler” programına katılan Yiwu Jubu Trade ve Hongyu International Trade Limited şirketlerinin Genel Müdürü Atakan Özkaraca, Çin’in son 40 yılda kaydettiği gelişmeleri özetledi.

Çin’in teknolojide önemli ataklar da yaptığını hatırlatan Özkaraca şu bilgiyi verdi: “Çin artık dünya liderliği konusunda ABD ile atbaşı gidiyor. Kuşak ve Yol projesi de bundan sonraki gelişmelerin anahtarı olacak. Türkiye’nin coğrafi konumuna baktığımızda, Kuşak ve Yol’un kavşak noktasında, önemli bir kapı olduğunu görüyoruz. İki ülke arasındaki görüşmeler sıkılaştırılmalı. Birbirimizi doğru anlayıp, elele vermeliyiz. Yeni İpek Yolu ticaretin kapısı, Türkiye de bu kapının anahtarı. Kapı ve anahtarı buluşturmalıyız. Türkler ve Çinlilerin birlikteliğinin dünya ticaretine renk katacağına inanıyorum.”

İstanbul Üniversitesi İşletme bölümü mezunu, mali müşavirlik ve marka vekilliği konularında da bilgisi olan Atakan Özkaraca, iş hayatının inceliklerini Kapalıçarşı ve Tahtakale’de öğrendi. Türkiye’den bujiteri ve saç aksesuarı konusunda edindiği birikimle 2005’te Çin’e yerleşip, Guangzhou eyaletinde Yiwu Jubu Trade co. Ltd. firmasını kurdu. Çin’in bijuteri sektörünün Türk girişimcilere bazı fırsatlar sunduğuna dikkat çeken Özkaraca, “Yiwu, küçük üreticiler için adeta bir cennet. 4,5 kilometre uzunluğunda, 200 bine yakın dükkanda, Çin’in her yerinde üretilen malları bulmak mümkün. Türk girişimciler, bu pazarın yedek parça ve ara mamül alanındaki fırsatlarını henüz tam manasıyla kullanamadı. Bu fırsatları değerlendiren birkaç arkadaşımız oldu ama bunlar yeterli değil. Türkiye’nin bu alanlarda üretim potansiyelinin iyi tasarımlarla taçlandırılıp birkaç malzeme fabrikası kurulursa, ülke olarak bunun yararını göreceğimize inanıyorum” dedi.

“Dünyada ticaretin boyutu çok değişti” diyen Özkaraca bu konuda şunları söyledi: “Çin’de rekabet çok zorlaştı. Pandemi ve sonrasında taşıma, lojistik ve ürün tedariğinde yaşanan sıkıntıları rekabeti daha da zorlaştırdı. Fiyatlar arttı. Bu durumda bilgi birikimine sahip olmayan, piyasasını tanımayan, yaptığı işi bilmeyenlerin, burada başarılı olma şansı kalmadı. Profesyonel manada bakan kendini yetiştirmiş firmalar, her konuda Çin’den istifade edebilir. Ticaretin boyutu değişti. Bu zor şartlarda Çin’de Türk Ticaret Odası’nın kurulacak olmasını destekliyoruz. Türk Ticaret Odası’nın varlığının hepimize faydası var. Zaman aleyhimize işliyor bu yüzden kuruluş çalışmalarının biraz hızlandırılmasını talep ediyoruz.”

Türkiye’nin son zamanlarda yabancı yatırımcılar için son derece uygun hale geldiğine dikkat çeken Özkaraca bu konuda özetle şunları söyledi: “Bana ve arkadaşlarıma gelen bilgiler, Çinlilerin Türkiye’ye yatırım eğiliminin arttığını gösteriyor. Çinliler Türkiye’de yatırım konusunda bize bilgi sorup, ortak yatırım yapmayı da teklif etmeye başladı. Türkiye’nin yatırım açısından potansiyeli ve uygunluğunu gören Çinliler, bu durumu değerlendirmek istiyor. Bu durum, önümüzdeki beş yılda Türkiye’ye dünyanın başka yerleri ve Çin’den ciddi yatırım talepleri geleceğini gösteriyor.”

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla