Emre Bayram

İlaçlara Olan Zam

24 Nisan 2022 in Genel

 

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun içerisinde kanser,diyabet,hormon,tüp bebek tedavisi ilaçları ile bazı antibiyotiklerin bulunduğu 508 kalem ilaca yüzde 1 ile yüzde 200 arasında değişen oranlarda zam yaptığını söyledi.  Üretilemeyen, ithalatı gerçekleştirelemeyen ve piyasada bulunurluğu zor olan ilaçların temel olarak hedef alındığı söyleniyor . İlaç şirketlerine ödeme yapılırken ilacın Avrupa’daki en düşük fiyatı verilmesi ve aynı zamanda Euro kurunun mevcutun çok altında tutup ödeme yapılması, ülkede ilaç bulamama sorununa sebep oldu. Ülkede oluşan kur ve enflasyon gibi ekonomik problemler ilaç piyasasını da derinden etkilemiş oldu.

Bu durumda kur istikrarını sağlayacak politikalar ve aynı zamanda enflasyon problemini çözücü adımlar atmalıyız.

 

ASGARİ ÜCRET

16 Aralık 2021 in Genel

16.12.2021 tarihi itibariyle  asgari ücret , %50 oranında zam ile birlikte 4250 TL oldu. Bu durumda bizim nominal gelirimiz arttı fakat reel gelirimiz düştü. Çünkü nominal gelirle birlikte enflasyon oranı da arttı. ENAGRUP raporuna göre  enflasyon oranında yıllık olarak 58,65 oranında bir artış meydana gelmiştir. Bununla birlikte asgari ücret üzerindeki 450 TL’lik  gelir ve damga vergisinin kaldırılacağı söylendi. Asgari ücrette SGK primi 700 lira 56 kuruş olurken, işsizlik sigortası primi (yüzde 1) 50 lira 4 kuruş oldu. Böylelikle kesintilerin toplamı 750 lira 60 kuruş olarak kaydedildi.  Yani sonuç olarak 2022 için asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise 5 bin 879 lira 70 kuruş oldu. İlk başta reel gelirimizin azaldığından bahsetmiştik,  2021 yılı için 2826 TL olan asgari ücret yılbaşında 380 dolara denk geliyor iken, 2022 yılı için uygun görülen asgari ücretimiz şu anki kurla 271 dolara denk geliyor.  Artan kurun da etkisiyle birlikte ithal girdi malların fiyatları artmakta ve bunun yanında genel fiyat düzeyi sürekli olarak artışta. Bu da halkın satın alma gücünü olumsuz yönde etkiliyor. Örnek verecek olursak, 2021 Ocak ayında 2825 TL asgari ücret alan biri 6TL’den toplamda 470 litre süt alırken, 2022 Ocak ayında 4250 TL asgari ücret alan biri fiyatı 13,5 TL’den 314 litre süt alabilir. İşte nominal gelir ile reel gelir arasındaki fark budur.

Türkiye’nin Yeni Para Politikası

24 Kasım 2021 in Genel

Hükümet bir süredir faizi indirerek ihracatı arttırıp ithalatı kısmaya yönelik cari açığı kapatıcı bir politika izlemektedir. Bu politikanın cari açığı düşüreceğini, yerli üretimi arttıracağını savunuyorlar fakat bu görüşe bir çok eleştiri gelmektedir. Piyasadaki aktörler bu politikanın ekonomide ciddi sorunlara yol açacağını savunurken  finans temsilcileri ise kurdaki serbest yükselişin ithal girdi malların fiyatlarında artışa ve maliyetlerdeki artışa yol açacağını düşünüyorlar. Nitekim ben de bu duruma katılıyorum. Türkiye 2021 Eylül ayından bu yana politika faiz oranını 19’dan 15’e düşürdü ve bu durum  bizlere kısaca Türkiye’nin düşük faiz yüksek kur politikası izlediğini gösteriyor. Kimileri buna serbest kurda devalüasyon yakıştırması yapmaktadır. İhracatı arttıralım derken ithalata dayalı ihracatımızın ve dışa bağımlı bir ülke olduğumuzun unutulduğunu düşünüyorum açıkçası. Öte yandan ülkenin risk primi olan CDS  primi yükselmeye devam ediyor ve bu durum bizi gittikçe çıkmaza sürüklüyor. Hükümet bu evrede siyasi ve hukuki olarak piyasaya güven vermeli ve beklentileri olumlu karşılayacak adımlarla birlikte doğru para ve maliye politikaları izlemelidir.

KUR İLE MÜCADELE

2 Kasım 2021 in Genel

2 Kasım 17:39 itibari ile 1 ABD doları 9,59 TL değerindedir. Son dönemde yapılan faiz indirimi sonrasında ve diğer politik olaylar sonucunda dolar/TL paritesinde ciddi bir yükselme gerçekleşti. Diğer ülkelerin merkez bankaları faiz oranlarını arttırırken veya herhangi bir oynama yapmazken Türkiye faiz oranını 200 baz puan geriye çekerek %16 seviyesine getirdi. Peki sizce bunun sebebi ne olabilir ?

Türkiye faiz oranlarını düşürerek iç talebi baskılamak, piyasayı canlandırmak, ithalata değil de ihracata ağırlık vermek isterken bir an kendisinin ithalata %66 bağımlı olduğunu unutmuş olmalı ki böyle bir politika yapabilsin.

PEKİ KUR FAİZE DOKUNMADAN NASIL DÜŞER ?

Her şeyden önce ülkedeki riskleri düşürmeliyiz. CDS primimiz 437 puandır. Ülke içindeki riskleri düşürdüğümüzde piyasalara güven gelir, olumlu beklentiler etkisiyle TL diğer para birimleri karşısında değer kazanır daha sonra ithal girdi maliyetlerinde düşüş olur ve piyasa fiyatlardaki artışların durulması ile birlikte yavaş yavaş istikrara geçer.

Bir başka çözüm yolu ise üretimdir. Yapısal reformlarla üretime yönelmeliyiz ve en önemli ithalat kalemimiz olan enerjiyi ise yenilenebilir enerji kaynakları ile karşılamaya çalışmalıyız fakat bu bahsettiğim şey hemen olacak  bir iş değildir, uzun zaman isteyen bir durumdur.

Belki bu şekilde cari açığımızı kapatır ve istikrarlı bir ekonomiye geçiş yapabiliriz.

 

Araç çubuğuna atla