Bu gönderiyi paylaş

Çevirilerden Seçmeler / Dünya Ekonomisi

REUTERS: Merkez Bankaları Faiz Kararlarını Gözden Geçiriyor

Gelişmiş ekonomilerde merkez bankaları, Eylül ayında faiz artırımı yapmayarak, 2022’nin Ocak ayından bu yana ilk kez faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldılar. Bu sırada, gelişmekte olan piyasalar içersinde Latin Amerika’da gevşeme eğilimi sürerken, Orta Avrupa’da sıkılaşma gözlendi.

Ekim ayında, küresel çapta en çok işlem gören 10 para birimi ile ilgili para politikası kurulları toplandı. Bunlardan, Japonya Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası, Avustralya Rezerv Bankası, Yeni Zelanda Rezerv Bankası ve Kanada Merkez Bankası, temel faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldılar.

Eylül ayına kıyasla, gelişmiş ülkelerdeki üç büyük merkez bankasının faiz oranlarını son dakikada artırdığı bir dönem yaşandı. Bu, G10 merkez bankalarının 2023 yılına kadar toplamda 36 faiz artırımı ile 1,150 baz puanlık bir artırım gerçekleştirdiği anlamına geliyor.

Enflasyon hala merkez bankalarının hedeflerine göre yüksek olsa da, son dönemde küresel tahvil piyasasında yükselen faiz oranları, gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda getiri eğrisinin uzun vadeli bölümünde meydana gelen yükseliş nedeniyle arka planı önemli ölçüde değiştirdi.

M&G Yatırım Baş Yatırım Sorumlusu Fabiana Fedeli: “Yüksek getiriler, Fed, İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası için sıkılaşma işinin bir kısmını yapabilir ve merkez bankalarının ekonomi üzerindeki önceki faiz artırımlarının etkisini gözlemlemek için bir mola vermeleri giderek daha olası hale geliyor” dedi. Fedeli, Fed’in faiz artırım döngüsünün sonuna en yakın olan merkez bankası olduğunu ifade ediyor.

Gelişmekte olan ekonomilerde faiz yollarındaki ayrışma Ekim ayında da devam etti. Reuters’in örnekleminde yer alan 18 merkez bankasının 12’si Ekim ayında toplandı.

Latin Amerika ve Orta ve Doğu Avrupa, gevşeme döngüsünün ön saflarında yer alıyor. Şili, Macaristan ve Polonya, faiz oranlarını toplamda 150 baz puan düşürerek daha düşük seviyelere çekmeye devam ettiler. Kredi stratejisti Barnaby Martin, “Bazıları için sıkılaştırma döngüsü muhtemelen çok hızlı ve hızlıydı, bu nedenle faiz indirimleri hızla geri dönüyor” dedi. Gelişmekte olan piyasaların son benzer faiz indirimlerini, 2020 yazında COVID-19 krizi sonrası etkilerle mücadele ederken kullandığını ekledi.

Bu arada, Asya merkez bankaları hala sıkılaştırma döngüsündedir. Hem Endonezya hem de Filipinler faiz oranlarını sırasıyla 25 baz puan artırdı. Rusya ve Türkiye ise küresel arka plan yerine özgün hikayeler nedeniyle para birimlerine baskı uyguladıkları için sırasıyla 200 baz puan ve 500 baz puan artış yaptılar.

Ekim ayında Brezilya, Meksika, Güney Afrika, Tayland, Malezya ve Çek Cumhuriyeti merkez bankaları toplanmadı.

Yıl boyunca faiz artışları toplamda 4,225 baz puanla 34 artışta kaldı, politika yapıcılar ayrıca 11 hamlede 570 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirdi.

 

Reuters

Bu gönderiyi paylaş