- Almanya 1991’den beri ilk kez ticaret açığı verdi.
- Mayıs ayında ithalatın değeri ihracat değerini aştı.
- Aslında Almanya ekonomisi güçlü bir şekilde ihracat yapmaya devam ediyor.
Almanya otuz yıldan beri ilk kez ihraç ettiğinden fazlasını ithal etti. Bazı ekonomistler, bunu bir uyarı olarak yorumluyor.
Ocak 2021’de Almanya’nın 20 milyar Euro kadar dış ticaret fazlası vardı. Ülkenin 2008-2020 yılları arasında ortalama dış ticaret fazlası 15 milyar Euro civarında. Ancak günümüzde, Mayıs ayında Almanya 1 milyar Euro kadar açık verdi. Peki Almanya’nın ihracatı birkaç ay içinde tamamen azaldı mı? Açığın kaynağı nedir?
Grafik: Yıllara göre Almanya’nın dış ticaret fazlası (Euro cinsinden)
Almanya’nın ihracatı hala rekor seviyelerde
Aslında Almanya muazzam miktarda mal ihraç etmeye devam ediyor. İhracat, Mayıs ayında neredeyse 126 milyar euro olarak gerçekleşti ve Nisan ayında 126,4 milyar euro ile rekor kırıldı.
Commerzbank ekonomisti Ralph Solveen, FOCUS Online’a verdiği demeçte, “Arz sıkıntıları nedeniyle Almanya’nın üretimi zayıflamaya devam ediyor ve üretilemeyenler ihraç edilemiyor” dedi.
Almanya’nın ihracatındaki en önemli kalem, motorlu taşıtlar ve parçaları ile makineler. Bu kalemler, tüm ihracatın neredeyse %30’u ile en büyük bölümünü oluşturuyor. Son zamanlarda bu sektörlerde arz durgun. Çip sıkıntısı, Almanya’nın otomobil üreticilerini 2024’e kadar etkileyebilir.
Dış ticaret açığı büyük ölçüde fiyat etkisinden kaynaklanmaktadır.
Çok daha büyük ölçüde, negatif ticaret dengesi artan ithalat fiyatlarından kaynaklanmaktadır. Yani aynı miktarda ithalat için önemli ölçüde daha fazla para ödeniyor. Buradaki en önemli fiyat artışı enerji kalemlerinde.
Şu anda gaz vadeli işlemleri megawatt saat başına 162 Euro ile bahar ayında yaşanan 220 euro fiyat seviyesindeki rekora yakın işlem görüyor. Bu fiyat, on iki ay öncesine göre neredeyse yüzde 700 daha pahalı olduğu anlamına geliyor.
Grafik: 2015-2022 arası Almanya’nın ithalat maliyeti
Solveen ve Fuest gibi, Fratzscher de şunu vurguluyor: “Ticaret dengesindeki açık, Alman ihracat şirketlerinin artık rekabetçi olmadığı anlamına gelmiyor, ancak Alman ticaret sektörünün katma değerini güçlendirmek için teknolojinin uyarlanmasını ve daha hızlı bir ekolojik dönüşüm gerektiriyor.”
Tedarik zinciri sorunları çözülürse, Almanya’nın yapacak fazlasıyla işi olacak
Bütün bunlar, Almanya’nın özellikle enerji sektöründeki enflasyon nedeniyle ekonomik tehlikelere yönelmediği anlamına gelmiyor. Ekonomistlerin çoğunluğunun şimdi bir resesyonun yaklaşabileceği konusunda uyarıda bulunması boşuna değil.
Tedarik zincirlerindeki düğümler gevşetilirse, Avrupa’nın ve dolayısıyla Almanya’nın ekonomisinin yapması gereken çok fazla şey olacak.
Söz konusu yazı, FOCUS Online yazarı Tom Rudert tarafından kaleme alınmıştır. İçerik, paraanaliz için çeviri yapılarak derlenmiştir.