620 milyon dolarlık kripto hırsızlığı
Ersin Çahmutoğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir paylaşımda, FBI’ın Kuzey Kore askeri servisinin kontrolünde olan gruplar üzerinden kripto para hırsızlığı yaptığını yazdı. Hackerlar’ın, organize çetelerin bu işleri bir süredir yaptığını biliyoruz. Çahmutoğlu, bunların dışında devlet destekli grupların da olduğunun altını çiziyor ve şu ifadeleri kullanıyor:
“Özellikle Kuzey Kore bu konuda çok aktif. Kuzey Kore Hükümeti, Lazarus ve APT38 grupları üzerinden kripto para vurgunu yapmakla kalmıyor, ransomware saldırıları da Kuzey Kore istihbaratının desteklediği veya servislere bağlı olan aktörler eliyle yürütülüyor”
“Hatta bazı devletler doğrudan askeri veya teknik istihbarat servisleri aracılığıyla bu faaliyetleri yürütüyor. Kuzey Kore de bunlardan biri… Hatta dünyada ilk sırada olduklarını dahi söyleyebiliriz.
Kuzey Koreli APT grupları devletin ihtiyaç duyduğu mali kaynakları karşılayabilmek için olağanüstü bir çabayla çalışıyor. Kripto para madenciliği ile başlayan ancak daha çok getirisi olması sebebiyle kripto para soygunculuğu ve ransomware operasyonlarına yönelen faaliyetler son yıllarda artışa geçti.
Özellikle Rusya, Kuzey Kore ve İran…
Ersin Çahmutoğlu, devletlerin kripto paralar üzerinden siber uzaydaki faaliyetlerini artırdığı gerçeğine işaret ediyor. Özellikle Rusya, Kuzey Kore ve İran gibi ülkelerin ABD başta olmak üzere pek çok batılı ülkeden yaptırım gördüğünü ve bu sürecin halen devam ettiğini hatırlatıyor:
“Bu yaptırımlar ekonomik anlamda dar boğaza giren ülkeler için bir arayışa da neden oluyor. Devletler, aradıklarını siber uzayda buluyorlar… Hem maliyet hem iş gücü hem de getiri açısından bakıldığında oldukça uygun platformlar var. Birbirinden farklı kripto paralar aracılığıyla devletin ihtiyaç duyduğu mali kazancı sağlıyorlar.
*Sertaç Aksan, TRT Haber. Haberin orjinal haline buradan ulaşabilirsiniz.