Yarı iletkenler endüstrisinde tedarik zincirlerinde daha fazla aksama meydana gelirse, üretimin tamamen durdurulması gerekecek.
ABD Ticaret Bakanlığı bir raporunda ABD’deki yarı iletken kıtlığı için tehlikeli durum tespiti yaptı.
ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, “Yarı iletkenler endüstrisindeki tedarik zinciri çok değişken olmaya devam ediyor, bu nedenle Kongre’nin çip üretim finansmanını mümkün olan en kısa sürede onaylaması büyük önem taşıyor” dedi.
Üreticilerin mevcut kapasiteleri halihazırda tam olarak kullanıldığı ve talep son zamanlarda hızla arttığı için, tek bir çözüm olası gözüküyor: “Yerli fabrika altyapısı genişletilecek.”
Raimondo, ABD Başkanı Joe Biden’ın ABD yarı iletken endüstrisini canlandırmak için 52 milyar dolar sübvansiyon dağıtacağını açıklamasını memnuniyetle karşılıyor. Ve ekliyor, “Bunun sadece gerçekleşmesi değil, uygulandığı zaman da önemlidir. Bu fonu beklediğimiz her gün zaman kaybediyoruz. Ancak bu sorunu hızlı bir şekilde çözersek, iyi işler yaratabilir, ABD üretimini yeniden inşa edebilir ve önümüzdeki yıllarda kapımızın hemen önündeki tedarik zincirlerini güçlendirebiliriz.”
Söz konusu durum en az 6 ay daha devam edecek
Ticaret Departmanı geçtiğimiz Eylül ayında, yarı iletkenler sektöründeki 150’den fazla şirketle üretim ve stok yapıları hakkında anket yaptı. Şirketler tarafından sunulan geri bildirimler, artan küresel yarı iletken kıtlığındaki tehlikeli durumun boyutunu gözler önüne seriyor.
2019 yılında şirketlerin elinde 40 günlük stok bulunurken 2021’in son döneminde bu beş güne düştü. Aynı zamanda ilgili bilgisayar çiplerine olan talebin 2019’dan bu yana yüzde 20 arttığını gösterdi.
Yarı iletken endüstrisindeki arz ve talepteki aşırı dengesizlik en az altı ay daha böyle kalacak gibi gözüküyor. Otomotiv sektörü ve tıbbi cihaz üreticileri bu dengesizlikten en çok zarar gören sektörler olarak sınıflandırılıyor.
En büyük üreticilerden biri olan Intel, Ohio eyaletinde 20 milyar dolarlık bir yatırımla dünyanın en büyük çip üretim tesislerinden birini kurmayı planladığını açıkladı.
Güney Koreli Samsung şirketi de Kasım ayında Texas eyaletinde 17 milyar dolarlık bir bilgisayar çipi fabrikası inşa etmeyi hedeflediğini duyurmuştu.
Pressetext