“Bireyin ilk yıllarını hiçbir şey yapmadan geçirmesine şaşırıyorsunuz. Ne demek! Mutlu olmak hiçbir şey midir?Zıplamak, oynamak, bütün gün koşmak hiçbir şey midir? Birey hayatının hiçbir döneminde bu kadar meşgul olmayacaktır.”
Jean Jacques Rousseau
Değerli Anne Babalar;
Çocuğunuz hiç yorulmak bilmiyor, enerjisi asla tükenmiyor, uyku saati geldiğinde bile koşturmak, oyun oynamak istiyor değil mi? Peki bu durum normal mi?
3 yaşında çocuklar atlama, zıplama, geri ve ileri koşma gibi basit hareketleri yapmaktan hoşlanırlar. Bir odada baştan sona koşabileceklerini, ne kadar yükseğe zıplayabileceklerini göstermek isterler. Bu hareketler o yaştaki bir çocuk için önemli gurur ve başarı kaynağıdır.
4 yaşında hala buna benzer etkinliklerle eğleniyor olsalar da daha maceracı hale gelirler. Cesaretlerini parklardaki tırmanma parkurlarında gösterirler.
5 yaşında ise; yüreğinizi ağzınıza getiren tehlikeli hareketleri yapmaktan çekinmezler. 5 yaşında bir çocuğu bulduğu her eşyanın üstüne tırmanırken görebilirsiniz. İyi koşarlar ve yarış yapmaktan hoşlanırlar.
Bu yaşlarda çocukların özgürce koşmaya, zıplamaya, hareket etmeye ihtiyacı vardır. Yürüme, koşma, sıçrama gibi temel hareketler yanında eğilmek, bükülmek, elle bir nesneyi fırlatmak gibi becerilerin erken yıllardan itibaren desteklenmesi diğer gelişim alanlarını da doğrudan etkilediği için büyük taşımaktadır. Çocukların yaptıkları fiziksel aktiviteler ince-kaba motor, denge ve koordinasyon gibi fiziksel becerilerin; yaratıcı düşünme, problem çözme gibi bilişsel becerilerin gelişimine katkı sağlamaktadır. Bu nedenle ebeveyn olarak;
▪ Çocuğunuzun var olan fiziksel enerjisini faydalı aktivitelere kanalize etmesine yardımcı olun.
▪ Olabildiğince doğa ile iç içe aktiviteler yapın.
▪ Yarışın!
▪ Evde de olsa hareketli oyunlar oynayın.
▪ Çocuğunuza hareket alanı yaratın. Eğer gerekliyse evinizde düzenlemeler yapın, eşyalarınızı azaltın.
▪ En önemlisi de günlük yaşantınızda ‘dur’, ‘yapma’, ‘koşma’, ‘düşersin’ gibi kelimeleri kullanmaktan kaçının. Bunun yerine çocuğunuzun hareket özgürlüğünü destekleyin.
Unutmayın!
Hareket özgürlüğü kısıtlanan çocuklar bazı duygusal ve davranışsal sorunlar gösterebilir. Hareket bir ihtiyaçtır. Çocuk bu ihtiyacı karşılayamadığında, farklı şekillerde ifade etmeye ve gidermeye çalışacaktır.