Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi / Gündem

McKinsey: Mart 2022 Ekonomik Görünümü

McKinsey Küresel Araştırmasında, jeopolitik istikrarsızlık, ekonomik koşullara ilişkin en önemli risk olarak gösteriliyor.

Ankete katılanların %76’sı, jeopolitik çatışmaları yakın vadede küresel büyüme için en büyük risk olarak belirtiyor. %42’si de enerji fiyatlarındaki oynaklığın küresel ekonomi için en riskli ikincil sorun olduğunu belirtiyor.

Grafik: Önümüzdeki 12 ay için ekonomik büyümedeki potansiyel riskler

Bu arada pandemiyi en büyük risk olarak nitelendiren katılımcıların oranı yüzde 57’den yüzde 12’ye düştü. Artık enerji fiyatları ve enflasyon küresel ekonomiye yönelik daha büyük tehdit olarak algılanıyor.

Grafik: Önümüzdeki 12 ay için ekonomik büyümedeki potansiyel risklerde pandeminin payı

Aynı zamanda, ekonomiyle ilgili genel algı büyük ölçüde olumlu kalmaya devam ediyor. Ancak iyimserlik düşüş eğilimini sürdürüyor.

Arka arkaya üç çeyrekte kendi ülkelerindeki ve dünya genelindeki ekonomik koşulların iyileştiğini söyleyenlerin oranı azaldı.

Grafik: 6 ay öncesine göre güncel ekonomik koşulların olumlu ve olumsuz olarak değerlendirilmesi

Küresel ekonomi için önümüzdeki altı aya ilişkin tahminlere baktığımız zaman, karamsarlığın hakim olduğunu görüyoruz.

Temmuz 2020’den bu yana ilk kez, ankete katılanların %51’inden daha azı (%43 iyimser) küresel ekonomik beklentiler hakkında iyimser. Üstelik ankete katılanlar içerisinde ekonomik koşulların kötüleşeceğini düşünenlerin oranı, iyimserler ile neredeyse aynı düzeyde. (%40 kötümser, %43 iyimser)

Grafik: İzleyen 6 ay için ekonomik koşulların değerlendirilmesi

Anket sonuçları, art arda üç çeyrek için, gelişmiş ekonomi ve gelişmekte olan ekonomi katılımcıları arasında iyimserlik açısından artan bir makas olduğunu gösteriyor. Anket katılımcılarına göre, jeopolitik çatışmalara olan duyarlılık gelişmiş ekonomilerde, gelişmekte olan ekonomilerden daha hızlı bir oranda düşüyor.

Grafik: 6 ay öncesine göre ekonomik koşulların olumlu olduğunu söyleyenlerin oranı (Gelişmiş ve Gelişmekte olan ekonomiler için)

 

Bu gönderiyi paylaş