Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi / Ekonomi / Piyasa / Politika

Kirk Samson: Ukrayna’daki Savaşın Dünya Ekonomisine 5 Etkisi

Ukrayna’daki savaşın yansımaları epey sürecektir. Küresel ekonomiyi etkileyecek eğilimleri şimdiden öngörebiliyoruz. Söz konusu eğilimleri 5 kategoride sınıflandırabiliriz.

1. Enerji Güvenliği / Yenilenebilir Enerji

Son birkaç haftadır, Avrupa’nın ihtiyaç duyduğu gazı  Rusya’dan alması nedeniyle Rusya’ya yönelik yaptırımların gecikmesine tanık olduk. Avrupa’nın Rusya’ya yeterince karşı çıkması şu an için çok zor. ABD’nin sıvılaştırılmış doğalgazı AB’ye belirli bir düzeyde enerji bağımsızlığına yardımcı oluyor ancak şimdilik yeterli değil.

AB yenilenebilir enerji kaynaklarını acil ve kararlı bir şekilde arttırmalıdır. Bu konu en başta AB’nin ulusal güvenliği ile ilgili olmaktadır.

2. Küresel Savunma Harcamaları

Ulusal güvenlik endişeleri, AB ve diğer ulusların savunma harcamalarında  büyük bir artışa yol açacaktır.

Rus zırhlı araçlarını yok eden Türk Bayraktar insansız hava araçları gibi teknolojiler özellikle küçük ulusların silah envanterlerini yapılandırma şeklini değiştirecektir.

Daha da önemlisi, Rusya’nın eylemleri, uluslararası hukukun kurallarına göre hareket edileceği fikrini boşa çıkardı. Rusya uluslararası anlaşmaları ve yükümlülükleri bu kadar yüzsüzce ihlal edebilirse bunu Çin de yapabilir. Bu durum Finlandiya’dan Filipinler’e kadar tüm ulusların planlama ve savunma harcamaları üzerinde domino etkisine neden olacaktır.

3. Buğday ve Gıda Maddeleri – Daha Yüksek Fiyat Enflasyonu

Ayçiçek yağı, mısır ve diğer temel ürünler, savaş sonucunda ya yok olacak (veya ekilmeyecek) ya da yaptırımlar nedeniye Rusya’nın iç pazarında kalacak. Dünyanın geri kalanı, belirli gıda maddelerinde büyük fiyat artışları ve kıtlıklar görecek.

Enflasyondaki küresel artış ve artan ulaşım maliyetleri ile birleştiğinde, birçok küresel gıda üreticisi şirket, her zamanki müşterileri için uygun fiyatlı ürünler sunmakta zorlanacak.

4. Siber Güvenlik ve Bilgi Savaşı

Rusya ve Çin, yıllardır siber alemde ABD ve AB ile bir gölge savaşı veriyor. Rusya’nın işgali bu savaşı gün ışığına çıkardı. ABD ve Avrupa, Rusya’dan gelen siber saldırılar ile mücadele ediyor.

Hiç kimse bu savaşta kolay hedef olmak istemiyor ve siber güvenlik konusunda yetenekli ve donanımlı şirketler, bu boşlukları olabildiğince çabuk kapatmak için can atıyor.

Rusya’nın önümüzdeki birkaç ay içinde küresel fon kaynaklarına ulaşma konusundaki çaresizliği, fidye isteyen siber saldırıların artmasına yol açabilir. Ayrıca  bu savaştan sonra dünyadaki tüm firmaların siber saldırlar konusunda hazırlıklı olması gerekecektir.

5. Daha Birleşik, Daha Cesaretli AB

Geçtiğimiz ay Avrupa Birliği için bir turnusol testi oldu. AB son on yılda bu tehdidi yeterince ciddiye almadı. Ancak Rusya’nın işgali, AB’nin yönelimlerini değiştirdi. Ekonomik açıdan bakıldığında ilerde daha birleşik ve kendinden emin bir AB’nin ortaya çıkması muhtemeldir.

Avrupa Birliği savunma alanındaki yenilikler dahil birçok değişiklikle daha agresif olacaktır. AB dış enerji kaynaklarına bağımlılığını azaltmak için elinden ne geliyorsa yapacaktır. (Yenilenebilir teknolojiler, elektrikli araç teknolojileri, nükleer endüstri ve hatta toplu taşıma ile ilgili teknolojiler). Bunun yanında AB ülkelerinin  dış siyaset ve iş ilişkilerinde demokratik talepler konusunda daha güçlü durmaları beklenebilir.

 

Yazının orjinal haline buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz