21 kasım tarihinde Halk TV’de EY Amerika Sağlık ve Yaşam Bilimleri Başkanı Dr.Arda URAL enflasyon ve pandemi hakkında açıklamalarda bulunmuştur. Konuya dair öne çıkan başlıklar şu şekildedir:
Pandemi
Uzmanların beklentileri veriler ve eğilimler doğrultusunda 2022 yılının yaz aylarında bu pandeminin endemiye dönüşmesidir. Endemi, tifo ve dizanteri gibi aşı ile kontrol edilebilen hastalıklar demektir.
Bu beklentinin önündeki engellerden birisi şu an okulların açılması olmaktadır. Tüm dünyada okulların açılması ile birlikte vakalarda artış yaşanıyor. ABD’de 29 Ekim tarihinde, 5-11 yaş için aşı onaylanmıştır. ABD’de her gün 200 bin çocuk aşılanmaktadır. ABD’de aşılanma oranı %60 seviyesindedir. Avrupa bölgesinde bu oran %68; Türkiyede ise %60 civarındadır. Aşının %100 koruyucu olmaması pandeminin önündeki büyük engeldir. Bu yüzden pekiştirme dozları yapılmaktadır. Pekiştirme dozlarının ABD’deki oranı %10 seviyesindedir. Avrupa bölgesinde bu oran %6; Türkiyede ise %16 seviyesindedir.
Aşı dışında alternatif çözümler araştırılmaktadır. Bunlardan bir tanesi koruyucu haplardır. İngilterede bu ilaçlardan bir tanesinin kullanımı onaylanmıştır.
Şu ana kadar tüm dünyada 7.7 milyar doz aşı kullanıldı. Normalleşme için tüm dünyada 11 milyar doz aşı kullanılması gerektiği düşünülmektedir. Aşılamada geri kalan ülkelerin var olması pandemi için ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Örneğin Nijerya’da aşılanma oranı %2.7 seviyesindedir. Bu da yeni varyant oluşacaksa Nijerya gibi ülkelerden çıkacağı anlamına gelmektedir.
Enflasyon
Dünya Ticaret Örgütüne göre, ticaret pandemi öncesindeki seviyeye ulaştı. Ancak milli hasılalara bakıldığında geçen senelere göre aralık mevcuttur. Enflasyonla ilgili daha önce geçici olacağına dair öngörü, enflasyonun kereste, ikinci el araç gibi birkaç kalemde oluşmasından kaynaklanıyordu. Enflasyonun birkaç kalem dışında geniş kalemlerde görülmesi geçiciliği konusunda şüpheler uyandırmıştır.
2022 yılında ABD’de genel enflasyon %7, çekirdek enflasyon ise %6 olarak beklenmektedir. Üretici enflasyonunun artışındaki yükselişin kaynağında enerji fiyatlarının %56 seviyesinde artması ve metal ağırlıklı emtiaların %46 seviyesinde artması yer almaktadır.
Bu yılki enflasyonun önemli bir sebebi, 2020 yılında ötelenen üretimdir. Üretimin karşılığında bir karşılık olmaması ve bir belirsizliğin var olması tedarik zincirlerinde aksamaya neden olmuştur.
ABD’de enflasyonla mücadele için iki önemli başlık mevcuttur. Birincisi, 2022 yılının Haziran ayına kadar varlık alımlarının azaltılması. İkincisi ise, faiz oranlarının arttırılmasıdır.
Faiz oranlarının arttırılmasında piyasa önce İngiltere’nin sonra ABD’nin ve sonra Avrupa’nın faiz artığına gideceğini öngörmektedir.
İçeriğin tamamı için kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=HL7gJnkX4WQ