Sharding (Parçalama): Sharding, işlemleri hızlandırmak için veri tabanının parçalara bölünmesi işlemidir. Böylece sistemin işlem hızı artacaktır. Zira, işlemi gerçekleştirmek yerine çok daha fazla parça aynı anda çalışacaktır. Bir blok zincirine sharding uygulanırsa her bir parça, kendi akıllı sözleşmesine ve işlem gücüne sahip olur. Böylece ölçeklenebilirlik problemi ortadan kalkar. Bu işlem blok zincirinin ana yapısı üzerinde gerçekleştiği için layer 1 çözümü olarak kabul edilir.(Layer 1 çözümüne bir örnektir.)
Yuvalanmış Blok Zincirleri: Yuvalanmış blok zincirleri, blok zincirinin ana yapısının üzerine inşa edilen birden fazla ağ demektir. Böylece aynı ağ üzerinde, sorunların çözümü için ayrı ayrı çalışan birçok blok zinciri oluşturulmuş olur. Bu da ağdaki işlem hızını artıran önemli bir geliştirmedir.(Layer 2 çözümüne bir örnektir.)
Durum Kanalları : Durum kanalları, blok zincirini kullanan iki katılımcı arasında doğrudan bağlantı kurulmasına yarar. Bu işlem, blok zinciri üzerinde değil, dışarıdan gerçekleşir. Böylece iki tarafın bağlantısını sağlayan madenciye gerek kalmaz. İşlemler çok daha hızlı hale gelir. Bitcoin Lightning Network bir durum kanalı çözümü olarak bilinir. Buna verilecek diğer örnek ise Ethereum Raiden Network olacaktır.
Client: Blockcahinde yapılan işlemlere erişebilebilmesi ve bunların işlenebilmesini sağlayan yazılım. Genel olarak kullanımı bilgisayarlara indirdiğiniz cüzdanlar (bazıları) client özelliği taşır.
Consensus / Konsensus: Ağın tüm katılımcıları, bloklarda yer alan blokların ve işlemlerin sırası ve içeriği konusunda anlaştıklarına dair fikir birliğidir.
Not: Kaynaklar için terimlere tıklayınız.