TCMB, Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunda nisanda gıda dışındaki ana kalemlerde yıllık enflasyonun yükseldiğini kaydeden TCMB, tüketici enflasyonundaki artışa en belirgin katkının enerji grubundan geldiğini yazdı. TCMB, “Bu dönemde eşel mobil sistemi ve tavan fiyat uygulamasının etkisiyle enerji fiyatları yatay seyretmiş; ancak baz etkisi nedeniyle grup yıllık enflasyonu belirgin şekilde yükselmiştir” dedi.
Temel mallarda yıllık enflasyon artarken, yeni sezon geçişinin de etkisiyle giyimdeki yükseliş eğiliminin devam ettiğini belirten TCMB, dayanıklı ve diğer temel mal grubunda döviz kuru gelişmelerinin yansımalarının izlendiğini belirtti.
Merkez Bankası, hizmet grubunda yıllık enflasyonun yükseldiğini, aylık bazda ise mart ayındaki açılma etkisinin ardından yavaşlama görüldüğünü vurguladı. TCMB, “Bu dönemde emtia fiyatlarındaki yükseliş tarımsal emtia ve endüstriyel metal fiyatları öncülüğünde sürmüştür. Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarındaki gelişmeler ve bazı ürünlerde süregelen arz sıkıntılarının etkisiyle üretici fiyatlarındaki hızlı artış eğilimi devam etmiştir. Bu gelişmelerle, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonları artarken, eğilimleri bir miktar iyileşmekle birlikte yüksek seviyelerini korumuştur” değerlendirmelerini yaptı.
Merkez Bankası’nın son Enflasyon Raporu açıklamasında sene sonu TÜFE enflasyonu beklentisi %9,4’ten %12,2’ye revize edilmiş ve Başkan Kavcıoğlu enflasyondaki yükselişin nisanda zirve yapmasının ardından düşüş eğilimine gireceğini beklediklerini söylemişti.
Banka’nın bu hafta 6 Mayıs’ta yapılacak PPK toplantısında %19 olan politika faizinde değişikliğe gitmesi beklenmiyor.