murat tufanoğlu

SEC’İN XRP’DEN SONRAKİ HEDEFİ USDT VE BNB Mİ?

17 Haziran 2021 in Genel

Kripto Hukuk Uzmanı Avukat Jeremy Hogan, geçtiğimiz günlerde paylaştığı bir YouTube videosunda, SEC’in Ripple’dan sonra muhtemel hedefinin Tether (USDT) ve Binance Coin (BNB) olabileceğini söyledi. Kripto para alanında deneyimli olan hukukçu bu düşüncesini, SEC’in XRP’ye karşı açtığı davada öne sürdüğü argümanlara dayanak olan Howey Testi kriterlerine göre açıkladığını ifade etti.

Dolara endeksli olan ve stablecoin olarak tanımlanan Tether hileli işlemler gerçekleştirildiği ve 850 milyon dolarlık bir zararın örtbas edildiği gerekçesiyle New York Başsavcılığı radarına takıldı. Şubat ayında hem Bitfinex hem de Tether 18.5 milyon dolar cezaya çarptırıldı. Aldatmaya yönelik işlem yaptığı iddia edilen ve iFinex adlı kuruluşun alt şirketi olarak bilinen kripto para borsası Bitfinex, Tether ile birlikte uzlaşma yoluna giderek geçtiğimiz aylarda 18.5 milyon dolar cezayı ödedi ve New York’taki faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Avukat Jeremy Hogan, şirketin New York Başsavcısı (NYAG) ile yaptığı bu 18.5 milyon dolarlık anlaşmaya atıfta bulunarak Tether’e tehlike derecelendirme ölçeğinde 9/10 (on üzerinden 9 puan) verdi.

Howey Testi altında BNB’yi analiz eden Hogan, Binance’in 2017’de bir ICO gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Hogan, Binance Coin (BNB)’in riskini ise 8.5/10 (10 üzerinden 8.5 puan) olarak tahmin ediyor. Yani her iki kripto para da yüksek risk grubunda.

Aslına bakılacak olursak BNB Coin, 2017 yılında kâr elde edilme vaadiyle dağıtımı yapıldı. Zaten Binance Borsası, White paper (beyaz kitap) ında bunu açıkça ifade etti ve BNB Road Map (yol haritası) inde de her üç ayda borsanın elde ettiği kazancın bir kısmı ile BNB coin burn (kripto para yakımı) yapılarak arzın azaltılacağını ve böylece fiyatın artacağını vaat etti. Dürüst olmak gerekirse bence BNB Coin tam bir menkul kıymet.

Geçen ay, SEC Başkanı Gary Gensler, “birçok coinin/tokenin gerçekten menkul kıymet olduğunu” açıkladı ve onları kurallara uymaya davet etti.

Daha önceki yazımda da ifade ettiğim gibi ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), şu an her ne kadar Kripto Para Borsalarını ve kripto para ödeme sağlayıcılarını düzenleme çabasında olsa da önümüzdeki aylarda rotayı mutlaka kripto paralara çevirecektir. Bu yüzden ellerinde USDT ve BNB bulunan yatırımcıları daha dikkatli olmaları konusunda uyarmak istiyorum. Bence USDT ve BNB ile birlikte Elon Musk’ a da dava açılacaktır. Çünkü daha önce SEC, Elon Musk’ı defalarca uyardı fakat Elon Musk manipülasyon tweetlerinden asla vazgeçmedi.

Saygı ve sevgilerimle…

SEC’İN KRİPTO PARALARI DEĞERLENDİRDİĞİ BU ‘HOWEY TESTİ’ NEDİR, NASIL DERECELENDİRME YAPILIYOR?

17 Haziran 2021 in Genel

Kripto paralar her geçen gün daha da yaygınlaşarak adeta bir kar topu gibi büyüyor. Kullanım alanı yaygınlaştıkça ve piyasa değeri büyüdükçe de kripto paralara karşı düzenleyicilerin ilgisi artıyor. SEC (U.S. Securities and Exchange Commission/Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu), kripto para birimleri ile daha fazla ilgilenmeye başladı. Nitekim SEC, geçtiğimiz yıllarda ICO (Initial Coin Offering/ Kripto Paraların Halka Arzı)’ların bir menkul kıymet halka arzı olduğunu ve kendi denetleme alanına girdiğini açık bir şekilde ifade etmişti.

SEC bugüne kadar bir yatırımın ya da sermaye toplama girişiminin menkul kıymet olup olmadığını Howey Testi kriterlerine göre değerlendirdi. Her ne kadar bazı itirazlar gelse de kripto paralar konusunda da tutumunu değiştirmedi ve Howey Testi kriterlerine göre değerlendirmeyi sürdürüyor.

Peki nedir bu Howey Testi?

William John Howey , Florida’da büyük portakal bahçelerine sahipti. Howey, bahçelerin yarısını kendi kullanımı için ayırdı ve diğer yarısı için gelecekteki yatırımları finanse etmek için araziyi metrekare ile parselleyerek her parseli gayrimenkul sözleşmeleri ile sattı. Bu parselleri satın alanlar daha sonra hasat edilen üründen belirli bir kâr payı alacaktı.

Howey, araziyi bölgede sahip olduğu bir otel aracılığıyla pazarladı ve bahçelere ilgi duyanlara önemli kârlar vaat etti. Arazinin çoğu alıcısı Florida sakinleri veya çiftçiler değildi. Daha ziyade, tarımda deneyi olmayan ve toprağa kendi başlarına bakabilecek beceri veya donanıma sahip olmayan iş adamları ve profesyonel yatırımcılardı.

Howey şirketi, yaptığı işlemleri SEC’e bildirmediği için SEC tarafından dava edildi. SEC daha sonra bu davayı Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi’ne taşıdı. Yüksek Mahkeme 1946 yılında nihai kararı verdi ve Howey Şirketi’nin yapmış olduğu bu kiralama anlaşmasını “bir yatırım sözleşmesi” olarak nitelendirdi. Böylece bir varlığın menkul kıymet olup olmadığını anlamak için belirlenen aşağıdaki 4 kriter, Howey Testi olarak adlandırıldı.

Howey Testi’ ne göre aşağıdaki 4 şartı da taşıyan sözleşmeler, pazarlamalar ve satışlar menkul kıymet satışıdır.

1) Para karşılığında mı elde edilebildi?
2) Yatırımdan kar elde edilmesi planlanıyor mu?
3) Yatırım bir şirkete ya da girişime mi yapıldı?
4) Alınan kâr,üçüncü tarafın veya müteşebbislerin çabaları sonucu mu elde edildi?

SEC, Howey Testi’ ni onlarca yıl uyguladı ve bugüne kadar çok sayıda şirkete/girişime dava açtı. Kripto para alanında ise 2019 Eylül ayında EOS’un kurucusu Block.One şirketini 2017 yılında yaptıkları ICO nedeniyle kayıtsız menkul mal satışı yapmakla suçladı. Block.One kurucuları büyük bir kurnazlık yaparak topladıkları fonun % 1 ine bile denk gelmeyen 24 milyon dolar cezayı ödedi ve olay kapatıldı. Aynı yıl KIK Kripto Platformuna aynı nedenlerle dava açıldı ve KIK Platformu 5 milyon dolar cezayı ödeyince dava kapandı. Yine SEC, 2020 yılında John McAfee’ye sahte ICO’lar nedeniyle dava açtı. Aralık 2020 de ise yine ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), blockchain devi Ripple’a karşı resmi olarak dava açtı. SEC, Ripple’i sekiz yılda 1,3 milyar dolarlık kayıt dışı menkul kıymeti XRP biçiminde satmakla suçladı. Dava hala devam ediyor ve bir süre daha uzayacak gibi. Son olarak SEC, geçtiğimiz günlerde BitConnect dolandırıcılarına karşı harekete geçti ve yasal sürecin başladığını duyurdu.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) eski başkanı Jay Clayton, 2018 yılında Bitcoin’ in menkul kıymet olmadığını açıklamıştı. Yani evet, Bitcoin bir menkul kıymet değil ama diğer tüm kripto paralar bu riski taşıyor. Özellikle orta ve uzun vade kripto para yatırımcılarının yatırım yaparken bu kriterleri göz önünde bulundurmalarının fayda sağlayacağını düşünüyorum. SEC, şu an her ne kadar Kripto Para Borsalarını ve kripto para ödeme sağlayıcılarını düzenleme çabasında olsa da önümüzdeki aylarda rotayı mutlaka kripto paralara çevirecektir.

Sevgiyle ve dostça kalın…

DOGECOİN GERÇEKTEN DE 1 DOLAR OLABİLECEK Mİ?

17 Haziran 2021 in Genel

Dogecoin, eşler arası (peer-to-peer) bir kripto para oluşturma amacıyla yola çıkan Portland, Oregon’dan IBM yazılım mühendisi Billy Markus ve Adobe yazılım mühendisi Jackson Palmer tarafından Bitcoin’den daha geniş bir topluluğa ulaşabilme ümidiyle  ortaya çıkarıldı. Eğlence amaçlı olarak ortaya çıkarılan coin birkaç saat içerisinde oluşturuldu ve bugüne kadar da kodlarında herhangi bir güncelleme yapılmadı.

6 Aralık 2013’te tanıtımı yapıldı; aynı Aralık ayı sonuna kadar web sitesi bir milyondan fazla ziyaretçi aldı. 16 Aralık 2013’te 0.00021 $ olan Dogecoin fiyatı 2017 – 2018 boğa koşusunda 7 Ocak 2018’de 0,017 $ zirvesine ulaştı. Hızlı bir şekilde kendi internet topluluğunu geliştiren Dogecoin “GameStop short squeeze” olayları ve Elon Musk’ın tweetlerinin de etkisiyle 28 Ocak 2021′ de bir gecede  %800’ün üzerinde arttı ve bu artışı sürdürerek 9 Şubat 2021′ de yaklaşık olarak 9 milyar ABD Doları tutarında bir piyasa değerine ulaştı ve 0.080 $ seviyelerini test etti.

28 Nisan’da Elon Musk’ın şu tweeti Dogecoin’de dönüm noktası oldu: “Doge’un babası, 8 Mayıs’ta SNL’de”. Musk’ın kendisini ‘Dogecoin’in babası’ olarak lanse ettiği biliniyor. SNL ise, ABD’nin en ünlü televizyon şovlarından biri olan Saturday Night Live’ın kısaltması. Bu twetten sonra Dogecoin yeniden yükselişe geçti ve 8 Mayıs 2021 itibariyle de piyasa değeri 82 milyar ABD dolarını aşarak BTC, ETH ve BNB’den sonra en büyük dördüncü kripto para olmayı başararak tarihi zirvesi olan 0.74 doları test etti. Ancak Elon Musk’ın katıldığı TV programının sonlarına doğru Dogecoin’de kâr satışları oldu ve daha sonraları BTC deki geri çekilmenin de etkisiyle 0.22 dolara kadar geriledi. Şu an güncel fiyatı 0.31 dolar seviyesindedir.

Dogecoin’in hiçbir projesi ve yol haritası yok. Tamamıyla sosyal medyada topluluk hareketleri ile ya da Tesla (TSLA) CEO’su Elon Musk twitleri ile fiyatı belirleniyor.

Elon Musk’ ın geçtiğimiz aylarda Dogecoin ile ilgili seri tweetlerinden sonra milyarder girişimci Marc Cuban, NBA takımı Dallas Mavericks, otomobil galerisi Post Oak Motor Cars, teknoloji şirketi Newegg, Snickers çikolata ve Letonya havayolu şirketi Baltic, kabul edilen ödeme yöntemlerine DOGE ekledi ve kripto para ATM şirketi CoinFlip, ABD’nin dört bir yanındaki 1800 terminalden oluşan ağına dogecoin ekledi. Dogecoin’i benimseyen işletme sayısı her geçen gün daha da artıyor.

     Şu an dolaşımda 130 milyar Dogecoin var ve bu sayı her yıl 5 milyardan fazla artıyor. Her 1 dakikada 10.000 yeni Dogecoin madenciler tarafından kazanılıyor. Yani Dogecoin, sınırsız arzı olan bir coin. Zaten ilk çıkış amacı da buydu: “Küçük paralar ile bahşiş verilmesini sağlamak.” Yani Dogecoin değerinin 1 dolar ya da 2 dolar olma ihtimali asla aklından bile geçmemiştir ekibin.

Dogecoin arzının cüzdanlara dağılımı. Kaynak: Bitinfocharts.com

Dogecoin ile ilgili en ilginç noktalardan birisi ise cüzdanlardaki Dogecoin dağılımı. Bitinfocharts tarafından paylaşılan verilerde, en büyük Dogecoin cüzdanı içinde 36.711.935.369 adet Dogecoin bulunuyor. En büyük cüzdandan sonraki 11 cüzdandaki toplam Dogecoin miktarı ise toplam arzın yüzde 20’sine karşılık geliyor. Yani tüm Dogecoin arzının yarısına yakını (yüzde 48,49) sadece 12 cüzdan adresinde duruyor. Bu çok riskli bir durum. Büyük cüzdanların bir tanesi bile elindeki Dogecoin’leri satmak istediğinde büyük bir çöküş olacaktır.

Peki tüm bu koşullar altında Dogecoin 1 Dolar olabilir mi?

Yukarıda paylaştığım verilerden de açıkça anlaşılacağı üzere dünyada hiç kimse bir şeyin değerinin gelecekte ne olacağını kesin olarak bilemez. Kaldı ki kripto para piyasası benim gözümde hala emekleme aşamasında. Gelecekte ne olur bilinmez. Dogecoin elbette 1 Dolar olabilir. Hatta 2 Dolar da olabilir. Bunun tek koşulu Elon Musk ya da başka milyarderlerin Dogecoin’e desteğini sürdürmesi ve büyük cüzdanların büyük satışlar yapmaması. Bu tür coinleri/tokenleri aldıktan sonra takip etmek ve mevcut şartlara göre pozisyon almak çok önemli. Arzı sınırsız olan hiçbir varlık torunlara miras bırakılmak için alınmaz. Bu hususa dikkat edelim lütfen..

Sağlıcakla ve sevgi le kalın…

Araç çubuğuna atla