Anasayfa » AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell: Enerji bağımlılığımızı azaltmak acil zorunluluktur

Bu gönderiyi paylaş

Genel

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell: Enerji bağımlılığımızı azaltmak acil zorunluluktur

Avrupalılar yıllardır Avrupa Birliği’nin nasıl daha fazla güvenlik bilincine sahip hale getirileceğini tartışıyorlardı. Bu konuda, bir hafta da, geçtiğimiz on yılda olduğundan daha fazla yol kat ettik.

Geçtiğimiz hafta, jeopolitik bir Avrupa’nın doğuşuna tanık olduk. Bu sevindirici bir gelişme, ancak yapılacak çok fazla şey var.

Putin’in galip gelmesine izin verirsek kimsenin güvenliği olmayacak. Bu savaşın Avrupa’nın güvenliği ve dayanıklılığı için ne anlama geldiğini daha geniş bir şekilde anlamamız gerekiyor.

Bu savaşın enerji boyutunu düşünün. Enerji ithalatı bağımlılığımızı azaltmak acil stratejik zorunluluktur.

AB’nin yapması gereken şey olabildiğince hızlı bir şekilde petrol ve doğalgaz bağımlılığını azaltmaktır.

AB’nin Rusya’ya enerji karşılığında gönderdiği her para, Rus ordusunun güçlendirilmesinde fon kaynağı olmaktadır. Rakibimizin savaş  yeteneğini tam anlamıyla finanse ediyor olmamız çok saçma.

Ukrayna’nın işgali yeşil enerji geçişimize yeni bir ivme kazandırmalıdır.

Yenilenebilir enerji geliştirmek için yatırım yaptığımız her yatırım, stratejik kırılganlıklarımızı azaltmanın yanı sıra iklim değişikliği felaketini önlemeye yardımcı olacaktır.

 

*Josep Borrell, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisidir. İçerik, Project-syndicate için kaleme almış olduğu yazıdan alınmıştır.

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla