Anasayfa » Avusturya İstatistik Genel Müdürü Prof. Dr. Tobias Thomas: “Ulusal Veri Stratejisi Gerekli”

Bu gönderiyi paylaş

Genel

Avusturya İstatistik Genel Müdürü Prof. Dr. Tobias Thomas: “Ulusal Veri Stratejisi Gerekli”

Avusturya İstatistik Genel Müdürü Prof. Dr. Tobias Thomas, Avusturya’nın pandemi sürecinde sağlık, ekonomi ve veri alanlarındaki performansı hakkında açıklamalarda bulundu.

Thomas, “Ekonomi pandeminin başından bu yana birçok alanda toparlandı, ancak bazı sektörler hâlâ krizin etkilerini hissediyor” ifadelerini kullandı. 2020’nin ikinci çeyreğinde Avusturya’da GSYİH yüzde 13,5 düştü. Bu, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana bu ülkedeki en büyük GSYİH düşüşü.

Güncel duruma bakarsak Avusturya’da milli hasıla 2021’in üçüncü çeyreğinde kriz öncesi seviyenin üzerine çıktı. Ancak, Thomas, toparlanmanın tüm sektörlere yansımadığına dikkat çekiyor. Finans, enerji ve imalat gelişirken, diğer sektörler hala krizin etkilerinden zarar görüyor. Gastronomi ve turizm hala kötü etkileniyor.Thomas, “2019’dan bu yana Avusturya’da turizm, geceleme açısından neredeyse yarı yarıya azaldı” diyor.Ülkede 2021 yılında 79,6 milyon gece konaklama gerçekleşmişken; 2019’da bu sayı 152,7 milyon gece olmuştur.

Öte yandan işgücü piyasası toparlandı.

Thomas, “İstihdam kriz öncesi seviyenin üzerinde. İş teklifleri bile artan kalifiye işçi sıkıntısına işaret ediyor” diyor.

Thomas ülkedeki veri politikası hakkında “İyileştirmeler gerekiyor”dedi.

Thomas, “Şu an ulusal bir veri stratejisi geliştirmenin tam zamanı olacaktır,” diye vurguluyor.

Corona krizi, bilim insanlarını ve çalışmalarını odak noktasına getirdi ve kanıta dayalı akılcı politika yapma isteğini arttırdı.
Corona krizi, verilerin iyi kararlar almak için ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Avusturya’daki veri durumu için Thomas, “İyileştirmemiz gereken konular var ” diyor.

Thomas, ülkede erişilebilir veri eksikliği olduğunu ve farklı kurumlardan gelen tutarsız istatistiklerin olduğunu söylüyor.

Örnek olarak Thomas, 20 Nisan 2021’de Corona’dan iyileşen insan sayısını veriyor. Bir kuruma göre sayı 541.283 iken, Sağlık Bakanlığına göre ise iyileşen sayısı 560.492 olmuştur.

“Daha iyi verilerle sadece krizler daha iyi yönetilemez, aynı zamanda dayanıklılık da artırılabilir.”

Dijital devrim yeni olanaklar sunuyor, ancak daha fazla veri daha fazla bilgi anlamına gelmiyor. Gelecekte veri hazinesini daha iyi kullanabilmek için Thomas, ulusal bir veri stratejisinin geliştirilmesini tavsiye ediyor. AB’nin Avrupa veri stratejisini ve İngiltere ve İsviçre’deki ulusal veri stratejilerini örnek olarak veriyor.

Söz konusu toplantı videosuna buradan ulaşabilirsiniz: https://youtu.be/SNCGqzZsxuU

Pressetext

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla