Efenim bugünkü yazımızın konusu yine ekonomi üzerine. Bilimsel bir makale değil ,biraz bakış açısı, biraz deneme, biraz her telden ve baya baya bir iç dökme şeklinde. Borç ile dönen dünyamızın sömürü düzenini anlatıp borç almalı mıyız? Borç alacaksak nasıl ve niye almalıyız? Sorularının cevabını aramaya çalışacağız.
Şimdi sömürü filan diyince “marksist bu, gomonis, yoldaş” filan gibi düşüncelere gireceksiniz. Konunun ideoloji ile alakası yok. İdeoloji sevmem, ideoloji sadece toplumun gözlerini kör etmenin bir yolu ve propagandanın güçlü bir yöntemidir.
Neden Para Kazanılır?
Bu sorunun cevabını kapsamlıca öğrenmek için muhakkak devlet meselesi ve ekonomi yönetimi yazımı okuyunuz. İki yazımda da insanların hayatını başlangıcından itibaren izah edip aile kavramının hangi ekonomik gerekçelerle önemli olduğunu, aile kavramının zaman içerisinde hangi gerekçelerle sülale, topluluk ve devlete dönüştüğünü anlatıyorum.
Aslında hikaye insanın DNA’sında yatıyor. Yani olay içimizde bir yerlerde yatan geni daha kuvvetli bir şekilde devam ettirme ve refaha erme hikayesinde yatıyor. Günümüzde yüzeysel sosyolojik analizlerde değinilen tüketim toplumu ifadesinden daha öte bir vaziyet söz konusu.
Tüketim toplumu meselesi yalandır demiyorum tabii ki ancak tüketim toplumu yalnızca bir araç ve hiçbir zaman ana hedef/amaç olmadı. Ana hedef hep refah ve refaha daha erken erişme ile DNA’yı/ soyu daha kuvvetli devam ettirme güdüsünde yatıyor.
Özetle para, soyu devam ettirmek ve refaha daha erken erişmek için kazanılır ki devlet aygıtı olarak üst kimlik (ortak kimlik değil bakın) şeklinde tanımladığımız yapının temel taşını da bu güdü oluşturur.
Nasıl Para Kazanılır?
İlerleyen zamanda değineceğim iş modeli diye bir yazı olacak. Orada reel sektörde para kazanma modellerini anlatacağım detaylı olarak. Ama kısaca bahsedelim. Para kazandıran iş modellerine baktığımızda:
-perakende ticaret
-toptan ticaret
-abonelik sistemleri
-hizmet
-imalat
-inovasyon (en çok kazandıran bu abi!)
Şeklinde tanımlayabiliriz. “Ulan bankacılık var, finans sektörü var onları hiç yazmıyon adamlar parayı hamuduynan götürüyor” filan diye bana çemkirmeyin. Banka nasıl para kazanır yazımda anlattığım üzere bankacılık ve finans sektörü paranın perakende/toptan ticaretinden ibarettir. Yani bunu sektör olarak dar bir şekilde düşünmeyin. İş modeli olarak düşünün. Cem Yılmaz’ın para -çokomel modeli gibi: para- faiz.
Daha Fazla Para Nasıl Kazanılır?
Meşhur bir borsa yatırımı lafı vardır: Eğer insanların ekmek tüketimi arttıysa fırıncıya değil fırıncıya un satan firmaya yatırım yapılır. Yani ilerde çok gelişim gösterecek bir faaliyet alanı tespit ettin ve borsada bu firmanın hisselerini almak yerine git ona hizmet veren/onun iş modelinde kritik öneme sahip bir firmanın hissesini alın diyor. Özetle sürekli işin kökenine gidin.
Şimdi bu kapsamda düşündüğümde inovasyon yapamayacak kabız bir insan isem (ki öyleyim) ve iş modeli olarak yukarıdaki sistemlerden birini kullanacaksam ben doğrudan işin kökenine giderim. Yani para kazanmak için perakende ticaret yapan fırıncı, ona hizmet veren uncu vs.’den ziyade daha çok ona para kazanması için borç verecek olan bankaya gidiyor aklım. Bilmiyorum belki de bu düşüncemin sebebi finans sektöründe çalışıyor olmam da olabilir.(dip not: bu paragraftan gideyim borsa da banka hissesi alayım diye bir çıkarım yapan çakal okurum, evet sen, sana sesleniyorum, ulan iki dakka dertlendik, içimizi dökelim dedik şurda, sen hala işin parasında yatırımındasın be kardeşim, ne diyem bankada paran hortumlana emi…)
Din meselesi herkesin şahsi iç dünyası. Tabi dinler hakkındaki düşüncelerimi buraya yazmayacağım. Çünkü bu insanlara hakarete gidebiliyor. Hakarete gitmese dahi kişiler bu durumdan gocunabiliyor. Ancak tüm dinler tarafından tefeciliğin yasaklanması, faizin yasaklanması aklımda zaman zaman soru işareti bırakıyor. Bir de dünyada gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeler gibi görece refah durumu daha iyi olan ülkelerde bankacılık yapmanın sermayesi kuvvetli kişilere bırakılmış bir iş olması bu soru işaretlerimi daha da pekiştiriyor.
Özetle bu para ticaretinde çok para var be kardeşim.
Parayı Kim Yaratıyor? (Direk O İşi Yapayım)
Efenim bu konu son dönemde çok gündeme getirilince ayrı bir başlıkta ele aldım. Konunun meraklısı için bankalar nasıl para yaratır yazımı buraya bırakıyorum.
Yazının devamı için lütfen buraya tıklayınız.
0 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş