“Dip noktasını bulduk mu, burası zirve mi, trend noktasının neresindeyiz?” gibi sorulara herkesin muhakkak kendince bir cevabı var. Finans dünyasında yatırım yapıyorsa olmalı da zaten. Cevabın kalitesini belirleyen ise geçmiş veri setinden çıkarılan anlamda ve geleceğe yönelik tahminin gücünde yatmaktadır; sonuçlar ise doğal olarak bakış açısına göre farklılık gösterecektir. Bu anlamda uzun vadeli yatırım stratejimin temelini oluşturan Ekonomi Politika Strateji Raporlarımın şimdiye kadarki performansından kendi adıma memnunum.
Bu rapor, küresel gelişmeleri izleyen; odak noktası olarak da daha ziyade finansal piyasaları ve emtia piyasalarını etkileyen olayları öne çıkaran kişisel bir özettir. Tarafsız bir şekilde, saygın basın kuruluşlarında yer alan haberlere dayanarak not ettiğim bilgilerden oluşan değerlendirmeler, aşağıdaki beş soruya cevap aramaktadır:
Gelişme
Sebep / Sonuç
Beklenti / Strateji
Geçen Ay Neler Oldu?
Neden Oldu?
Bu Ay Neler Olabilir?
Hangi Etkileri Meydana Getirdi?
Nasıl Bir Strateji İzlemeli?
Ekim ayı, finansal anlamda negatif fiyatlamaların yaşandığı bir süreç olarak geride kalmış olup siyasi ve jeopolitik gerilimler ile Covid-19 kaynaklı ikinci dalga riskinin gerçekleşmesi de bu düşüşlerin temel nedenidir. ABD seçimleri gibi uzun süredir bilinen ancak fiyatlamalara yansıması değişkenlik gösteren süreç dışında ekonomilerin tekrar kapanması ve risk algısındaki artışın etkileri hissedilmektedir.
Küresel olarak kötü sonuçları katlanarak artan corona virüsü kaynaklı olayların sayısı giderek artmaktadır ve hastane kapasite sayıları, sağlık ve bakım hizmetleri üzerindeki yük yoğun bir şekilde hissedilmektedir. Financial Times’ın haberine göre; Covid-19 kaynaklı ve ölümle sonuçlanan olaylardaki günlük ölüm sayısı 9-15 Mart arasında 422 iken 22-28 Ekim haftasında bu değer 6.100 olarak gerçekleşmiştir. Bu değer, kayıpların 6.800 ile en yüksek seviyeye ulaştığı 10-16 Nisan haftasına oldukça yaklaşmış bulunmaktadır. Grafikten, ilk şok sonrası Haziran – Eylül arası dönemde bir baskılanma görülse de son iki aydır yaşanan artış üssel bir karakter göstererek ciddi tedbirler alınmasını gerektirmiştir.
Ergun UNUTMAZ
Yazının Kaynağına Buradan Ulaşabilirsiniz
0 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş