Az gelişmiş ülkelerin, bol ve ucuz olan işgücü avantajı hızla ellerinden gitmektedir. Gelişmiş kapitalist ülkeler artık değişik ülkelere dağıttıkları üretim birimlerini kendi ülkelerinde toplamaktadırlar.
Üçüncü sanayi devriminin öne çıkan özelliklerinden biri, küresel kapitalizmin üçüncü dünya ülkelerindeki bol ve ucuz olan emeği yağmalamasıdır. Montaj sanayii olarak literatüre giren bu üretim tarzında üretilen ürünlerin her bir parçası değişik ülkelerde üretilip, montajı yapıldıktan sonra, ana firma tarafından satışa sunuluyordu.
Endüstri 4.0 bu düzeni kökten değiştirmektedir. Artık yeni üretim sistemi, ucuz ama niteliksiz işgücü ile çalışmamaktadır. Dijital teknolojilere hâkim, kalifiye işçilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu özelliklere sahip işçiler diğer düz işçilere göre daha pahalı olsa da tercih edilmektedir. Zira otomasyon sayesinde daha az işçiye ihtiyaç duyulmaktadır.
Az gelişmiş ülkelerin, bol ve ucuz olan işgücü avantajı hızla ellerinden gitmektedir. Gelişmiş kapitalist ülkeler artık değişik ülkelere dağıttıkları üretim birimlerini kendi ülkelerinde toplamaktadırlar. Zira ihtiyaç duydukları nitelikli işçileri de kendi ülkelerinde eğitmektedirler. Az gelişmiş ülkeler şayet eğitim politikalarında köklü değişiklikler yapıp, Endüstri 4.0’ın ihtiyaç duyduğu işgücünü yetiştiremezlerse çok büyük ekonomik krizlerle karşılaşacakları kesindir.
Hatırlanacağı üzere çok yakın bir geçmişte, Volkswagen firması Türkiye’de kurmayı planladığı fabrika yatırımından vazgeçmişti. Yıllık 300 bin araç üretilecek ve 4 bin kişiye iş imkânı yaratacak olan bu yatırımın gerekçesi olarak Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki Barış Pınarı Harekâtı’nı göstermişlerdi. “İnsanlar öldürüldüğü müddetçe, bir harp meydanının yanına temel atmayacağız” açıklamasını yaparak, Türkiye’de yapılacak olan yatırımdan vazgeçtiklerini açıklamışlardır.
Bu gerekçenin gerçekçi olmadığını hepimiz biliyoruz. Zira kapitalizmin tek amacı kârdır ve yıllardır bu amacı sürdürebilmek için iki büyük dünya savaşı yaratmışlardır. Günümüzde ise dünyanın değişik bölgelerinde yerel savaşların sürmesine neden olmaktadırlar. VW’nin Türkiye’den çekilmesinin en gerçekçi nedeni, yeni kurulacak fabrikadaki üretimin ileri teknoloji ile çalışacak olması ve bu teknolojiyi kullanacak işgücünün Türkiye’de olmamasıdır.
Hayri Cem’in T24’te yayınlanan haftalık yazısından alıntıdır…
Yazının Kaynağına Buradan Ulaşabilirsiniz
0 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş