Geçenlerde 2020 ekonomik krizi için alınan önlemlerin uzun vadede neden büyük sorunlara yol açabileceğini açıklamaya çalışmıştım.(Link yazının sonunda) Linkini verdiğim yazı çok uzun olmaması için rakamlara mümkün oldukça az yer vermiştim, bu yazıda da durumu rakamlarla açıklamaya çalıştım. IMF’e göre küresel kriz için alınan önlemlerin büyüklüğü şimdiden 9 trilyon dolara ulaştı ki bu rakam küresel ekonominin %12’sine denk geliyor. Bahsettiğim destekler genelde kamu aracılığıyla sağlanıyor ve 2020’de küresel kamu borcu küresel ekonominin %105’ine ulaşması bekleniyor. IIF’e göre Küresel toplam borçluluk şimdiden 10 trilyon dolar artarak 255 trilyon dolara yükseldi ve bu rakam küresel ekonominin %322’sine denk geliyor.
Dünyada devasa bir borçlanma yaşanırken bunun kaynağı ise merkez bankaları. Avrupa Merkez Bankası’nın bilançosu (Bastığı para diyebiliriz.) Avrupa ekonomisinin %52’sine ulaşmış durumda; Bu rakam ABD’de %32 (Karşılaştırma için ifade etmek gerekirse 2008 öncesi 800 milyar dolar olan bilançonun yıl sonunda 8-9 trilyon dolar olması bekleniyor.) İngiltere’de %32 iken Japonya’da ise bu rakam %117.
Merkez Bankalarının bu kadar açılmasının sonucu ne olur diye fikir yürütmek gerekirse bu imkanları en çok zorlayan ülke gelişmiş ülkeler arasında Japonya’dır. Japonya’nın sadece kamu borcunun milli hasılaya oranı 2020’de %250’e ulaşmış olabilir. (Sene tamamlanmadığı için veriler net değil.) Aynı yolu geriden takip eden diğer ülkelerin farklı bir sonuca ulaşması sürpriz olur.
0 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş