İçinde bulunduğumuz 2020 ekonomik krizine dair beklentiler biraz daha kötümserleşebilir. Bugün Avrupa’dan PMI verileri geliyor ve zaten kötü olan beklentilerin bile çok iyimser tahminler olabileceğine dair veriler görüyoruz.
Öncelikle kısa bir hatırlatma yapmak gerekirse PMI şirketlerin yakın gelecekteki beklentileri ifade eden bir ankettir ve eşik değeri 50’dir; 50’nin altı şirketlerin olumsuz beklentilere sahip olduğunu üstü ise iyimserliği ifade eder. Bugün Almanya ve Fransa’nın PMI verileri açıklandı.
Fransa markit bileşik satın alma müdürleri endeksi 28,9’dan 11,2’e düştü.(Beklenti 26 !) Hizmet PMI 27,4’ten 10,4’e düştü.
Almanya ‘da bileşik satın alma müdürleri endeksi 35’ten 17,1’e düştü; beklenti 31 idi. Almanya’da da Hizmet PMI çok endeksten bir tık daha kötü.
Euro bölgesi Markit bileşik satın alma müdürleri endeksi 29,7’den 13,5’e düştü.(Beklenti 25,7) Yine Euro bölgesinde de Hizmet PMI da ekstra bir gerileme var. (11,7)
Özetle Avrupa’da PMI verilerinde sınırlı gerileme beklenirken çok derin bir gerileme mevcut. Bugün Abd ve Birleşik Krallık’tan da PMI verileri gelecek ayrıca Abd’den işsizlik başvuruları verisi gelecek. (Veriler ön yayın, asıl rakamlar Mayıs başında açıklanacak; Arada ciddi bir fark olmaz.)
Bir süredir en kötüyü gördüğümüze dair beklentiler dile getiriliyor; Çin örneği gibi normalleşme sonrası çok hızlı şekilde toparlanma da bir şık ama bu yönde beklentiler veriler geldikçe zayıflıyor. ( Dün Trump’ın dile getirdiği ve sonra düzeltilen virüste ikinci dalga vb. senaryolar hiç olmayacağını var sayarsak)
Analistlerin ekonomilerin toparlanma performansı için takip ettiği bir diğer veri ise petrol fiyatları… Sadece ekonominin performansı için değil birçok enerji şirketinin ciddi şekilde zarar görebilmesi hatta iflas edebilmesi ihtimali sebebiyle problem finansal piyasalarının sağlığı açısından da önem arz ediyor ve petroldeki gelişmeler başta borsalar olmak üzere her türlü finansal varlığı yakından ilgilendiriyor. Geçtiğimiz günlerde Abd ham petrolü (WTI) Mayıs kontratları üstüne para verilerek elden çıkarılmıştı; yine geçen Salı WTI’da %50, Brent petrolde %30 civarı değer kaybı görülmüştü. Dün de petrol fiyatlarında güçlü düşüşler görülmesiyle Trump’ın sözlü müdahale gelmişti.
makalenin devamı için tıklayınız (2020 ekonomik krizi)
0 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş