Gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kaybı yaşadığı bir gündeyiz. Uluslararası Enerji Ajansı dün açıkladığı aylık raporunda küresel petrol talebinde beklenen sert düşüş sebebiyle petrol fiyatları ciddi düşüş yaşadı. Abd tipi(Teksas) ham petrol 20 doların da altını görürken Brent petrol 27 doların altını gördü. Normal şartlar altında petrol fiyatlarındaki düşüşlerden son derece pozitif etkilenen bir ekonomiye sahip olsak da bizimle birlikte alınıp satılan para birimleri petrol fiyatlarındaki düşüşlerden ciddi şekilde olumsuz etkilendiği için sorun bize de sıçrıyor. (Pozitif ayrışıyor olsak da) Bugün dolar endeksi biraz güçleniyor olsa da (yaklaşık +%0.50) gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybı doların güçlenmesi ile izah edilemeyecek seviyede. Biz ve benzerimiz ülkelerin değer kaybında Güney Afrika’nın IMF ile anlaşmamasının da etkisi olsa da ana hikaye petrol fiyatlarındaki düşüş.
Not: Çok hareketli bir gün o yüzden ben yazarken rakamlar ciddi değişiklik göstermiş ve düzeltme yapana kadar bir kere daha değişti.
Petrol fiyatlarındaki düşüş dünyanın birçok yerinde birçok enerji şirketini tehdit ediyor olması sebebiyle risk iştahını da olumsuz etkiliyor. Son zamanlarda alışılmışın aksine petrol fiyatları ile borsalar arasında korelasyon görüyoruz. Risk iştahı ile biz ve benzerimiz ülkelerin varlıkları arasında güçlü bağ olması sebebiyle de petrol fiyatlarındaki artış gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkiliyor. Daha önce birkaç yazıda petrol fiyatlarının en fazla tehdit ettiği ülkelerden birinin ABD olduğunu yazmıştım ama geçtiğimiz günlerde Fed veya Abd yönetimi petrol şirketlerini bir nevi koruma altına aldı diyebiliriz. Fed yatırım yapılabilir kredi notunun altındaki şirketlerin de (Enerji şirketleri hedefleniyor.) tahvillerini alma kararı aldı yani Abd’deki enerji şirketlerinin iflaslarını engellemek için önemli bir karar alındı diyebiliriz.
Petrol fiyatlarındaki çöküşe çare üretmek için geçtiğimiz hafta OPEC+ ülkeleri hatta bütün petrol üreticileri önemli arz kısıntısı sözleri vermişlerdi hatta merkezi bir petrol üretim yapısı olmayan Abd bile petrol üretimini azaltacağını ( Nasıl yapacaksa !) vaat etmişti fakat son Uluslararası Enerji Ajansı raporu yapılan OPEC+ ve küresel arz kısıntılarının çok daha fazlasına ihtiyaç olduğunu gösteriyor.
Makalenin devamı için tıklayınız (petrol fiyatları neden düştü)
0 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş