Ön not: Her borsa için ayrıca değerlendirme yapmamak için genelleme olabilmesi için bütün borsaların göstergesi olan S&P 500 üzerinden durumu açıklamaya çalıştım.
Aslında bu yazı daha önce yazdığım birkaç yazının derlemesi olacak, düzgün bir link verebilmek için ihtiyaç duydum. Borsalarda aşırı değer kaybının sebebini arıyorsak geçen senelerden başlayabiliriz; uzun zamandır Türkiye’de ve dünyada ekonomik kriz veya ekonomik kriz senaryoları ana akım medya tarafından borsalar için pozitif olarak ısmarlandı tabii ki kriz sonrası borsalar için çok olumlu fırsatların ortaya çıkması son derece mümkün ama olan şey bu değildi; ısmarlanan fikir ekonomik kriz çıkarsa veya bu türlü senaryolar ciddiye alınmaya başlarsa merkez bankaları çaresiz kalacak (Merkez bankaları neden çaresiz kalacaklar) ve sorunu çözmek için muhtemelen varlık alım programları vb. çözümlere başvuracaklar >küresel likidite ile borsalar arasındaki son derece güçlü korelasyon sebebiyle borsalar da yükselecek. Bize satılan önerme buydu ama şu an yerli-yabancı hiçbir analist muhtemelen böyle bir şey söylememişler ki bu hatalı yönlendirmeden dolayı özür dileme gereği duymuyorlar. Şu an küresel ekonomi çok zorlu şartlarda ve merkez bankaları çok büyük operasyonlar gerçekleştiriyorlar ama çok basitçe ifade edersek merkez bankaları ne kadar büyük sorun ile karşılaşıyorlarsa o kadar büyük adımlar atıyorlar yani bize anlatılan tam anlamıyla doğuran ama ölmeyen bir kazan hikayesiydi.
Basit bir şeyden bahsetmiyorum; uzun zamandan beri geçmişte borsalar için pozitif olan her şeyi artık nispeten olumsuz (küresel likiditeyi de olumsuz etkileyecek.) negatif olan dinamikleri ise artık pozitif olarak sunuldu. Borsaların son krize bu kadar yüksekte yakalanmasının arkasındaki mantıki gerekçe budur.
2008 Krizi sonrası küresel ekonominin en iyi olduğu 2018 senesini borsalar ayı piyasası ile tamamlarken (bence çok makul bir düzeltme idi) 2008’den beri küresel ekonomi açısından en olumsuz sene olan ve 2019 yılı ise borsalar için bu süreçte en pozitif senelerden biri oldu.
Rakamlar ile ifade etmek gerekirse 2008 borsalar için çok ağır satış senesi, 2009 ise bu satışın düzeltmesinin yaşandığı seneydi. Bu iki seneyi kenara ayırırsak küresel ekonominin en iyi olduğu 2018 yılı borsalar açısından en ciddi değer kaybedilen iki yıldan biri olurken yıl boyu kriz senaryolarının tartışıldığı 2019 yılı bahsettiğim düzeltme yılı dışında borsaların en ciddi prim yaptığı yıl oldu.
makalenin devamı için tıklayınız (Borsa yorumları)
0 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş