Satın alma gücü paritesi (SGP) milli gelir hesaplamalarında nominal hesaplama yöntemine alternatif bir hesaplama yöntemidir. Satın alma gücü paritesi ile ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılaşması ortadan kaldırılır ve mal, hizmetlere ulaşabilme kapasitesi bu parite ile ifade edilir. Satın alma gücü paritesine göre gayri safi yurt içi hasıla hesaplamalarında ABD ve dolar baz alınır bu sebeple ABD’nin gayri safi yurt içi hasılası ile satın alma gücü paritesine göre GSYİH’sı aynıdır.
SGP’e göre kişi başı gelir nasıl hesaplanır sorusuna gelince basit bir örnekle açıklamak gerekirse;
2018’de ABD’de kişi başı gelir 55.000 dolar civarındaydı, Türkiye’de ise kişi başı gelir +9.300 dolar civarındaydı. Bizim kişi başı milli gelirimizi bugünün kuru ile çarparsak ( milli gelir hesaplaması böyle yapılmaz ama konuyu gereksiz ayrıntılara boğmak istemiyorum.) kişi başı milli gelirimizi kabaca 55.000 TL buluruz.
Satın alma paritesi hesaplamasında kullanılan mal ve hizmet sepetinin ABD’deki maliyetini 55.000 dolar olsun ve biz de aynı sepeti Türkiye’de 55.000 TL’e (+9.300 dolar) alabilelim, bunun anlamı şu olurdu; Türkiye’de kişi başı gelir +9.300 dolar iken bir Türkün ortalama geliriyle alabilecekleri bir Amerikalının ortalama gelirle alabileceklerine eşit olduğu için Türkiye’nin satın alma paritesine göre kişi başı geliri 55.000 dolar olurdu.
makalenin devamı için tıklayınız. (satın alma gücü paritesi nedir)
0 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş