Son zamanlarda 2020 Türkiye Ekonomisi hakkında daha optimist olmayı destekleyecek verilerle karşılaşıyoruz.Perakende satışları,sanayi üretimi,banka kredileri,tüketici güveni,konut satışları gibi veriler bize 2020 yılının 2019’dan daha iyi olabileceğini gösteriyor. IMF, OECD, Dünya Bankası gibi kuruluşlar 2020’de Türkiye Ekonomisinin %3 civarı büyüyeceğini tahmin ediyorlar ki bahsettiğim verilerden de bu doğrultuda çıkarımlarda bulunabiliriz. Gelecek yıl bu seneden daha iyi olsa da %3 civarı büyüme Türkiye için yetersizdir; Türkiye %4-5’in altında büyüme gerçekleştirdiği dönemler ekonomide olumsuz gelişmeler(işsizliğin artması vs.) yaşanır.Türkiye’de ekonominin stabil kalması için en az %4-5 civarı büyüme gerekir ki Hükümetin 2020 yılı için büyüme hedefi bu rakamdır fakat bunun için de atılması gereken adımlar vardır.
2020 yılı için daha iyimser olmayı destekleyen verileri tek tek yazmadım çünkü yazının fazla uzun olmasını istemiyorum.Fakat tüketici güveni hem bahsettiğim verilere örnek hem de 2020’de %5 civarı büyümenin gerçekleşebilmesi için iyileşmesi gereken bir veri olduğu için değinmek istedim.
Tüketici güven endeksi;tüketicilerin harcama eğilimlerini ölçen bir veridir.Endeks,ankete katılan tüketicilerin cevaplarına göre 0-200 arasında değer alır ve 100 eşik değerdir.100 seviyesinin altı kötümserliği,üstü ise iyimserliği ifade eder.Tüketicilerin harcama eğilimleri ile ekonomilerin geleceği hakkında birçok çıkarım yapılabilir.
Basitçe ifade edersek tüketici güven endeksinin 100 eşiğinden aşağı doğru uzaklaştıkça tüketimin azalması-ekonominin zayıflayacağı, yukarı doğru uzaklaştıkça da tüketimin güçlenmesi-ekonominin güçleneceği çıkarımı yapılır ancak bu standart Türkiye için geçerli değildir çünkü tüketici endeksleri dört ana başlıkta genel ekonomi, kişisel harcamalar, işsizlik ve tasarruf ihtimalini ölçerken ülkemizde tasarruf etme ihtimali anormal seviyede düşüktür ve bu başlık endeksi de fazlasıyla aşağı çeker. Örnek vermek gerekirse şu an tüketici güven endeksi 59,9 seviyesindeyken tasarruf etme ihtimali 23 seviyesindedir.
Türkiye’de tasarruf eğiliminin zayıf olması şu anki ekonomik zorluklarla da alakalı değildir, normal zamanlarda da durum aşağı yukarı böyledir. Konu dışı fakat eklemek gerekir ki Türkiye tasarruf etme konusunda benzer ülkelerden olumsuz yönde bayağı ayrışır.
Makalenin Devamı için Tıklayınız:(2020’de Türkiye ekonomisi nasıl olacak)
0 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş