Çin ekonomisi 2020 için olumlu sinyaller vermiyor. Çin, ticaret savaşları, Hong Kong olayları gibi ekonomik olduğu kadar jeopolitik sorunlar ile uğraşırken bir yandan da yılların birikimi yapısal problemler ile yüzleşiyor. 2020, Çin için zor bir yıl olacak ve bu durum bizi de doğrudan veya dolaylı olarak etkileyecek.
Çin’in artan borcu, Zayıflayan büyüme ivmesi
Çin, seksenli yıllara doğru liderleri Mao ölene kadar küresel ekonomi ile etkileşimi en düşük seviyede tuttu. Mao öldükten sonra yerine geçen liderler bazen doğru bazen eleştiriye son derece açık yöntemler ile Çin ekonomisini küresel ekonomiye entegre etmeye çalıştılar ve bu çalışmaların sonucu 2001 yılında Çin, Dünya Ticaret örgütüne katıldı. Çin’in yüksek potansiyeli ve başarılı kalkınma projeleri sebebiyle Çin ekonomisi 1980’den 2008’e kadar çift haneli büyüme ortalaması yakaladı ve dünya ekonomisinin yükselen yıldızı oldu.
![]() |
Çin ekonomisinin yıllara göre büyüme oranı |
2008’de küresel krizin etkileri ve zayıflayan potansiyel (Orta gelir tuzağı) ve biriken yapısal problemler sebebiyle Çin ekonomisinin büyüme ivmesi zaman geçtikçe zayıfladı ve Günümüzde Çin ekonomisi sıradan bir gelişmekte olan ülkeden çok uzakta olmayan rakamlar ile büyüyor. Diğer taraftan 2008 yılı borçlanma konusunda da Çin için milat oldu.
2008 yılına kadar da Çin’in borçluluk rakamları emsal ülkelere göre yüksekti fakat değişim anormal değildi.(Milli hasılaya oranla) 2008 sonrası Çin ekonomisi zayıfladıkça yönetim ekonomisi finansal şartları gevşeterek (Borçlanmayı teşvik ederek) desteklemeye çabaladı fakat istenen sonuç elde edilemedi fakat devamlı olarak teşvik edilen borçlanma ise belli periyotlar ile daha fazla teşvik ihtiyacı doğurdu.
2008’de Çin’de toplam borçluluğun milli hasılaya oranı %166 iken bu rakam 2019’un üçüncü çeyreğinde %310’a yükseldi. Bu rakam rezerv para birimine sahip olmayan ülkeler için son derece yüksek.
![]() |
Çin’de borçluluk 2019 |
Makalenin devamı için –Çin Ekonomisi–
0 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş