Geçtiğimiz günlerde Güney Kore’nin 2019 birinci çeyrek büyüme verisi açıklandı, açıklama öncesi büyüme beklentisi %2.5 iken gerçekleşme %1.8 oldu. Bir önceki çeyrek Güney Kore %3.1 büyümüştü. Güney Kore ekonomisi 2008 krizinin etkileri sona erdiğinden beri ilk defe çeyreklik olarak %2’nin altında performans gösterdi.
Güney Kore ekonomisi kalkınma konusunda dünyadaki en başarılı örneklerden biri ki bence en iyisidir; 75 yıl önce üçüncü dünya ülkesi olan Güney Kore’nin sadece iki jenerasyon sonra gelişmiş ülke seviyesine çıkması çok efsanevi bir başarı fakat bu efsane ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmış durumda; Güney Kore’nin büyük başarısının ciddi defoları da mevcuttu ve bu defolara rağmen ilerlemek Güney Kore açısından çok daha güç bir hal aldı.
Güney Kore Ekonomisinin sorunlarına gelecek olursak;
1. Demografi Krizi
Daha önce başka bir paylaşımda gelecekte dünyadaki en önemli doğal kaynağın ”eğitimli insan” olacağını iddia etmiştim –Link-; günümüzde gelişmiş ülkelerin tamamı demografik sorunlar yaşıyor fakat Güney Kore’de olay çok ileri boyutlara ulaşmıştır. Bir toplumun mevcut nüfusunu koruyabilmesi için doğurganlık oranının 2.11 olması gerekir; Güney Kore’de bu oran 1.3 ‘e kadar düşmüştür, istatistiklere göre doğurganlık oranı 1.3’ün altına düşerse nüfusun kendini yenilemesi imkansız olur. Dünyada demografik sorunlar ile özdeşleşmiş Çin-Link– ve Japonya –Link– bile doğurganlık oranı konusunda Güney Kore’den çok daha iyi durumdalar.(Doğurganlık oranları:Çin 1.6, Japonya 1.5, Güney Kore 1.3)
Yirmi yıl içinde Güney Kore’de iş gücünün yaklaşım 1/5’i yok olması bekleniyor.(%18.7) Önümüzdeki 20 yılda yaş gruplarının bugüne oranla değişimi alttaki grafik gibi olması bekleniyor.
![]() |
Güney Kore demografik yapı |
Diğer Asya ülkeleri gibi Güney Koreliler de kültürel olarak çok çalışkan insanlardır fakat bunun yan etkisi ise aile kurmak istememe, çocuk sahibi olmama vs. Güney Kore hükumeti bu sorunu çözmek için haftalık 68 saat olan maksimum çalışabilme süresini 52 saate indirdi. Birçok Güney Koreli üst limitte çalıştığı için doğal olarak çalışma saatlerinin azalması sonucu üretim ve tüketim azaldı.(Maaşlar da düştü.)
2. Büyük Holdingler
Güney Kore’nin muhteşem kalkınması devletin doğrudan katkısı ile holdingler üzerinden gerçekleşti. Bugün dünyaca ünlü Güney Kore markaları(Hyundai, LG, Samsung vs.) bu holdinglerin markalarıdır ve bu büyük holdingler Güney Kore ekonomisinin %45’ini oluşturuyorlar.
Çok uzun yıllar boyunca Güney Kore’nin kalkınmasının ana motoru olan büyük holdingler bugün ise Güney Kore ekonomisinin ilerlemesi önünde bir engel haline gelmiş durumdalar. Bu konuyu burada anladığım kadarıyla açıklamak çok çok zor çünkü sadece büyük holdinglerin Güney Kore ekonomisinin önünün nasıl tıkadığını açıklamak ayrı bir makale olabilir o yüzden sorunun sebebine çok ayrıntıya girmeden basitçe ifade etmek gerekirse bahsettiğim büyük holdingler bütün sektörlerde kartel haline gelmiş durumdalar ve bu kartelleri engelleyecek yasal altyapı Güney Kore’de mevcut değil. Küçük ve orta ölçekli işletmeler ya kartellerin isteklerine boyun eğmek ya da piyasada silinmek zorundalar. Rekabetin zayıf olduğu bir ekonomide de potansiyelin altında kalmak kaçınılmaz.
0 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş