Yarın akşam saat 21:00’da Fed’in aralık Mart ayı toplantısı gerçekleşecek, beklenti faizler ile ilgili her hangi bir adım atılmaması ve kısa vadede bilanço normalleşmesi(Fed’in bastığı paraları piyasadan geri çekmesi) konularında herhangi bir adım atılmayacağı yönünde fakat yine de yapılacak açıklamalar piyasa açısından son derece önemli.
Öncelikle piyasa için önemli kararlar şunlar:
Faiz kararı:
Fed’in 2019 yılı boyunca faiz artırmayacağı konusu şu an ortak görüş haline gelmiş durumda fakat kağıt üzerinde Fed’in 2019 senesi için iki faiz artırımı hedefi mevcut bunun bire düşürülmesi beklenebilir ve bu durum doların değeri açısından olumsuz bir gelişme ortaya çıkaracaktır.
Bilanço Normalleşmesi Kararı:
Fed daha önce 2019 yılı boyunca bilanço normalleşmesinin devam edeceğini(Aylık piyasadan 50 milyar dolar değerinde para geri çekilecek.) ve 2020 ve sonrası için net bir kararı olmadığını belirtmişti yine yakın zamanda Fed başkanı Powell, Abd senatosunda bilanço normalleşmesi konusunda yakın zamanda net bir plan açıklayacaklarını ifade etmişti yani yarınki ve ilerideki toplantılarda piyasa için çok önemli açıklamalar beklemek mümkün fakat Abd ve dünya ekonomisindeki görünüm ise kuvvetli kararların hata olabileceğini daha doğrusu yapılmış olan hataları kuvvetlendirebileceğini gösteriyor.
Fed’in ve Dünya ekonomisinin Jerome Powell sorunu var
Öncelikle Fed’in ve Fed başkanlığının dünya ekonomisi için en önemli pozisyon olması sebebiyle dünya ekonomisini Jerome Powell sorunu var; Daha önce birkaç makalede dile getirmiştim yine tekrarlayayım eski Fed başkanı B. Bernanke göreve geldiğinde piyasa ile son derece kuvvetli ve şeffaf bir iletişim politikası izlemeye başlamıştı ardından J. Yallen’ın da bu güçlü bağı sürdürmesi sebebiyle yakın zamana kadar Fed açıklamaları, alınabilecek kararlar kadar piyasada etki uyandırıyordu daha önemlisi Fed’in gerçekleştirdiği her toplantı öncesi alınacak kararlar piyasa tarafında net olarak biliniyordu, Fed’in sürpriz yapması diye bir şey yoktu. Fed başkanı J. Powell da göreve geldiğinde bu iletişim politikasını izledi fakat sürdüremedi daha önemlisi Powell’ın Fed başkanı olabilecek seviyede yetkin olup olmadığı son derece tartışmalı.
![]() |
Fed ne yapacak |
Eski Fed başkanları da zaman zaman hata yapıyorlardı daha önce makalelerde dile getirmiştim tekrarlayayım, Ben Bernanke 2008 Krizi’nden çıkmak için 1 trilyon doların altında bir meblağda para basmanın krizi sonlandıracağını ummuştu ama gerçekleşme ise ilk planın dört-Beş katı paranın çok daha uzun süre piyasa sürülmesi olmuştu(Diğer büyük merkez bankalarının da devasa desteğine rağmen) ama yine de Bernanke’nin sorunu teşhisi ve tedavisi hatalı diyemiyoruz. Piyasanın bir türlü gerekli toplanmayı sağlamamasına rağmen ısrarla politikayı devam ettirmek bir kalite ve yetkinlik göstergesidir.
J. Yellen 2016 yılında Abd’de bir türlü enflasyon ortaya çıkmıyor olmasına rağmen( Enflasyonsuz ortamda faiz artırmak ekonomiyi resesyona sokabilir.) ve J. Yellen’ın: ”Enflasyon neden artmıyor, fikrim yok ama artmalı.” ifadesini kullanacağı şartlar gerçekleşiyor olmasına rağmen faiz artırım politikaları başlattı, 2016’da Abd’de ekonomisi faiz artırımlarına resesyon gerçekleşecek gibi tepkiler vermesine rağmen Yellen faiz artırımlarını erteledi ama yine de politika değişimine gitmedi çünkü Yellen da Abd ve dünya ekonomisini okuyabilecek yetkinliğe sahipti.
Jerome Powell’a gelince Aralık ayında küresel ekonomi ve Abd ekonomisindeki sorunlar ile günümüzdeki sorunlar arasında çok net bir değişim yok, Aralık ayında Jerome Powell, üç faiz artırımı(en az) ve 600 milyar bilanço normalleşmesi planı açıklar iken mart ayında faiz indirimleri ve bilanço normalleşme politikasından geri adım beklentileri mevcut. Fed’in ultra şahinden ultra güvercine üç ay gibi kısa bir sürede geçiş yapmasıyla beraber küresel şartların tekrardan çok yanlış okunmuş olabileceği fikri kuvvetleniyor.
0 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş