Bilindiği gibi Paraanaliz, Hisse senedi analizlerine önem verir ama sözde borsa tüyolarına ve dedikodularına pek yer vermez. Onlar önemsizdir demiyoruz ama bizim işimiz değil. Bunları veren siteler var ve risklerini göze almak kaydıyla okuyucular buralardan faydalanabilir.
Yine de bazen borsada, sermaye piyasasında, para piyasasında haber niteliği taşıyan kimi tuhaf işleri yazıyoruz. Bu tür şeyleri bazen sadece biz yazıyoruz. Bu kez bir başka gazetecinin borsada olan son derece tuhaf bir başka olayı anlatışına değineceğiz.
Bu haberde yaşananlar doğruysa, ne yazık ki 36 yıldır mücadele ettiğimiz bir hastalık, yani bu piyasaları kullanarak insanları dolandıranların hâlâ ortalıkta cirit atışı bugün de fütursuzca devam ediyor demektir.
Günümüzde kredi daralması, bunun sonucu ekonomik büyümenin sıfıra yaklaşması, firmaların kaynaksızlıktan veya pahalı, kısa vadeli kaynak kullanmaktan iflas ve konkordato noktasına geldikleri yerdeyiz. Ekonomiyi yönetenlerin bu duruma çare diye bula bula bir takım VDMK atraksiyonları, emekçinin İşsizlik Fonu’na, emeklilik fonlarına el koyma hesapları yaptığı hakkında söylentiler dolaşıyor, söylentiler dışında gerçek emareler de yok değil.
Halbuki sermaye piyasaları doğru dürüst geliştirilse, küçük yatırımcıya güven verilse, Borsa insanları dolandıran üçkağıtçıların elinden hiç değilse bir nebze kurtarılsa, Türkiye iş alemi kendisine yetecek kaynağın hatırı sayılır bir kısmını kendi ülkesinin insanlarından çok daha iyi koşullarla sağlayabilir.
Tabi bunun için de bazı halka açık şirketlerin patronlarının da o üçkağıtçılarla yarışır işlere girişmemeleri, hatta onlarla ortak iş yapmaya kalkışmamaları gerekir. Aşağıda anlatılan hikayede durum böyle midir bilemiyoruz. İddialar vahim. Anlatan da bu konularda tecrübeli bir gazeteci. Bakalım ilgililer ne diyecek?
İşte Karar Gazetesi ekonomi yazarı İbrahim Kahveci’nin “Bu Resmî Bir Soygundur” adlı yazısından pasajlar:
“Borsada CEMAŞ diye bir şirket var. Büyük ortağı Işıklar Holding.
(…)
Şirket nerede ise esas faaliyetlerinden bile kar etmiyor. 2015-09/2018 esas faaliyetlerinden toplamda net 8,3 milyon zararı var.
CEMAŞ hisse fiyatı Nisan 2016’da 0,60 kuruşun altında işlem görmektedir. O tarihlerde BIST-100 endeksi de 80 bin seviyesinin hemen altında seyretmektedir. Ne oluyorsa işte o tarihlerde başlıyor. CEMAŞ hisseleri Mart 2018’de 7,0 liraya kadar hızlı bir yükseliş yaşıyor. Ya da yaşatılıyor.
Çünkü SPK bazı piyon hesaplara ceza veriyor ve 6 ay süreli koruma önlemleri alıyor. SPK’nın bu önlemleri etkili oluyor ve hisse 1,5 liranın da altına geriliyor ama süre bitip SPK’nın önlemleri kalkınca yeniden 5,0 liranın üzerine çıkıyor.
Ve sonrası…
30 Kasım günü Işıklar Enerji ve Yapı A.Ş 23,9 milyon hisse satıyor. Ama o gün 2,15’den bile işlem gören hissede Holding 1,70-1,66 fiyattan satıyor.
06 Aralık günü Işıklar Enerji ve Yapı Holding A.Ş 40,6 milyon hisse daha satıyor. Yine 1,55’i gören hissede Holding satışını 1,28-1,31 fiyattan gerçekleştiriyor.
Acayip bir borsacı yeteneği.
Düşünsenize…
Hisse satıyorsunuz ama aklınıza 7,0 liradan satmak gelmiyor. Aklınıza aynı gün yüzde 10-15 daha yukarıyı gören fiyatlardan da satmak gelmiyor. Her nedense başkaları satıp satıp hisse aşağıya düşünce satmak geliyor.
Bu işlem tarzı nedir biliyor musunuz? Bir oyuncu ile anlaşırsınız. O oyuncu hisseyi inanılmaz şekilde yukarılara çeker, sonra patronun hisse satışı için açığa başka kurumdan satar ve tüm açıkları ve işlemi düşük fiyattan patrona gerçekleştirir. Bu yöntemi borsada hangi oyuncuların kullandığını aslında herkes bilir. Başta SPK…
Adres bazı söylentilere göre Bulgaristan kapılarına kadar dayanıyor. Belki de Mardin…
(…)
Şimdi Bulgaristan ziyaretleri artan Konyalı bir şirket daha sıradaymış. Aşırı fiyat hareketleri ve büyük hisse satış programına ramak kalmış.
Hadi hayırlısı.
Hadi iyi soygunlar beyler bayanlar.”
Devamını buradan okuyabilirsiniz
Kolaylık olsun diye ÇEMAŞ Döküm Sanayi A.Ş’nin (BİST kodu CEMAS) fiyat grafiğini de verelim:
***
İbrahim Kahveci ne manipülatörün ismini vermiş, ne de sırada olduğunu öne sürdüğü Konyalı şirketin…
Fakat bu Çimaş’da geçmişte hangi spekülatör, daha doğrusu manipülatör işlem görmüş diye kısa bir “gugıllama” sonucu bakın nasıl bir caps ile burun buruna geliyoruz.
Borsagundem.com‘un 16 Ağustos 2018 tarihli bu kulis haberinde şöyle iddialar yer alıyor:
“Bilindiği gibi geçtiğimiz dönemlerde Adese ve İttifak Holding hisselerinde iddialara göre firari FETÖ’cü Faruk Bakaç ile firari manipülatör Mecnur Çolak büyük bir operasyon yapmış, hisselerde sert fiyat hareketleri yaşanmıştı. O dönemde SPK, işlem yapan kişilere ağır cezalar ve işlem yasağı getirmişti. İşlem yasağı getirilen isimlerden biri de Işıklar Grubu’nun patronu Rıza Kutlu Işık’tı. Çolak, piyasadan topladığı Işıklar Grubu hisselerine karşılık patron Rıza Kutlu Işık’a Adese hissesi aldırmış, SPK da bu işlemleri yakalayarak çok sayıda ismi cezalandırmıştı.”
İbrahim Kahveci’nin haberinde Bulgaristan deniyor, diğer haberde “namlı” manipülatörün Bulgaristan’da olduğu iddia ediliyor. Konya merkezli bir şirketin de -belli ki benzer bir operasyon için- Bulgaristan’ı ziyaret edip durduğunu yazıyor Kahveci… Borsagündem haberinin devamında ise ne tesadüf ki Konya merkezli İttifak Holding’in adı namlı manipülatörle birlikte geçiyor ve bu holdingin bir halka arza hazırlandığı yazılıyor. İddialar ne kadar doğru bilemeyiz ama iddialar ciddi. Araştırmak da ilgililere ve yetkililere düşüyor.
**
Bütün bunlar karşısında söylenecek çok şey var ama şu kadarını söylemekle yetineyim. 36 yıl önce gazeteciliğe başladığım zaman İstanbul Orta Doğu’nun finans merkezi olacak deniyordu. 36 sene sonra yine aynı hikayeyi duyuyoruz. Bir arpa boyu yol ileri gidilmediği gibi, üstelik iki arpa boyu yol geri gidildi. Niye? İşte “köpeksiz köy”de hırsızlar böyle açık açık mesleklerini icra edebildikleri için.
Böyleleri ortada cirit attıkları sürece daha 100 yıl geçse bu ülke sermaye piyasası hiçbir şeyin merkezi olamaz. Ne VDMK çare olur ekonik yıkıma, ne de fakirin emeklilik paralarına el koymak… Bizden söylemesi!
Eregion Horl
http://www.borsagundem.com/haber/rus-mafyasi-mecnur-colak-ve-metin-yukselin-pesine-dustu/1332788