Haberi şurada var. Bugün Hürriyet’te çıkan bu haberden kısa bir alıntıyla başlayayım:
“Bloomberg’in dünkü haberinde bankaların artması gereken sermaye enjeksiyonları ihtiyacını azaltmak için, sorunlu kredilerin kurulacak bir tüzel kişiliğe (ben koyulaştırdım) aktarılıp, banka bilançolarından çıkarılması planı üzerinde durulduğu belirtildi.”
Bu haber dün de Zerohedge haber sitesinde yayınlamıştı ve Zerohedge tüzel kişilik yerine kötü banka terimini kullanıyordu. Bu yazıda kötü banka nedir, kısaca onu anlatacağım.
Kötü banka, bir bankanın ya da bir finansal şirketin veya bir bankalar ya da finansal şirketler grubunun sorunlu varlıklarını izole etme amacıyla kurulmuş bir şirkettir. Zaten Hürriyet’te haberi veren Erdal Sağlam kurulması planlanan o şirkete bu yüzden tüzel kişilik diyor olsa gerektir. Kötü banka, yukarıda sözünü ettiğim banka ya da finansal şirket veya bankalar ya da finansal şirketler grubu tarafından özel olarak kurulabileceği gibi hükümet ya da başka bir resmi kurum (örneğin, TCMB ya da BDDK) tarafından da kurulabilir. Kurulan kötü banka bir şekilde sermayelendirilir ve bu sermayeyle sorunlu borçlar bankalar ya da finansal şirketlerden satın alınır. Bu iş “bilim” değil “sanat” olduğundan işin nasıl yapılacağı ve sorunlu borçlar izole edildikten sonra ne olacağı işi yapanın kim olduğuna bağlıdır.
Hele yarın bizim Orta Vadeli Program açıklansın ve önerilen kötü banka nasıl bir şeymiş görelim, sonra daha ayrıntılı bir değerlendirme yaparım. Daha önce bu işe Hindistan Merkez Bankasındayken müdahil olduğumdan gerçekleştirilmesinin ne kadar zor bir iş olduğunu iyi biliyorum. Çünkü içlerinde vatandaşlar da olan bir sürü taraf var bu işte ve herkesi memnun etmek imkansızdır. Hindistan’da sorunlu borçlar 2016’da %11’i (kamu bankalarında %15’i) geçti ve o zamandan beri bir kötü banka tartışmasıdır gidiyor ama bir türlü kuramıyorlar o kötü bankayı.
Bakalım Türkiye’de ne olacak?
2 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş