Randstad’ın yılın 4 çeyreğinde paylaştığı “Workmonitor/İnsan Kaynakları İstihdam Araştırması Raporu” yayınlandı. Rapora göre iş değiştirme eğilimi yüzde 16 ile en az Türkiye’de.
Çalışanların yüzde 75’i işinden memnun görünüyor.
Dünya’nın haberine göre insan kaynakları şirketi Randstad’ın Türkiye dahil olmak üzere 34 ülkeden, 18-65 yaş aralığında, haftada en az 24 saat çalışan kişilerle yaptığı araştırmayı yayınlandı.
Rapora göre iş değiştirme eğilimi yüzde 16 ile en az Türkiye’de. Çoğunlukla yeni bir iş arayışına girmeyen Türklerin ancak bir teklif gelirse değerlendirebilecekleri raporda yer aldı. Çalışanların işlerine olan memnuniyetlerinin de ölçüldüğü çalışmada yüzde 84 ile Meksika en üst sırada yer alırken, Türkiye yüzde 75, Japonya ise yüzde 50 ile çalışanların işlerinden en az memnun olduğu ülke olarak dikkat çekiyor.
Ayrıca raporda iş değişiminin en fazla Hindistan’da, en az Lüksemburg ve Romanya’da olduğu gözlemlendi.
Farklı yaş gruplarıyla çalışmaya sıcak bakılıyor
2018 yılının ikinci çeyreğine ilişkin ortaya koyduğu sonuçlardan biri de çalışanların şirket içerisinde farklı yaş gruplarından olan insanların birbirlerini ve şirketi pozitif yönde etkileyeceklerini düşünmeleri. Türkiye’de yüzde 88’lik bir oranla hakim olan bu düşünce, globalde ise çalışanların yüzde 86’sını oluşturuyor. Dünyada çalışanların yüzde 85’i farklı yaş grupları ile çalışmanın yaratıcı fikir ve çözümler üretmeyi sağladığını söylerken bu oran Türkiye’de yüzde 92. Dünyada çalışanların yüzde 31’i kendi kuşağından ya da yaş grubundan olmayan iş arkadaşlarıyla çalışmayı zor bulurken bu oran Türkiye’de yüzde 40’la globalin önüne geçiyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 83’ü, ilham verdiği sürece yöneticisinin yaşının önemli olmadığına inanıyor. Dünyada çalışanların yüzde 69’u kendisiyle aynı yaşta veya kendinden daha büyük yöneticiler ile çalışmak istediklerini belirtirken, bu oran Türkiye’de yüzde 77 ile dünya ortalamasının üzerinde. Türkiye’de ayrıca çalışanların yüzde 74’ü yöneticilerin, çalışanlarının kariyerlerini önemsediğini düşünüyor.
Sosyal medya etkileşimi dünya genelinden fazla
Raporda öte yandan çalışanların sosyal medya ve iş arkadaşlarıyla olan ilişkilerine dair sayısal veriler de sunuluyor.
Dünya genelindeki çalışanların yüzde 61’inin arkadaşlarıyla sosyal medyada etkileşimde oldukları gözlemlenirken, bu oran yöneticiler söz konusu olduğunda yüzde 35’e düşüyor. Türkiye’de ise durum globalin oldukça üstünde, çalışanların yüzde 82’si iş arkadaşlarıyla sosyal medya üzerinde iletişim halindeyken, yöneticilerle olan etkileşim yüzde 56 olarak raporda gözlemleniyor.
Eregion Horl
Ahahaha…
Hemen buna ilişkin dinamikleri açıklayalım…
Öncelikle işe alım süreçlerine bakalım: Torpille işe giriliyor… Bizim hapsolduğumuz paradigmanın özünde bir işe atanırken (assign edilirken), sadakat ve görevin harmanlanması söz konusudur.
Torpille işe giren adam artık amacına ulaşmış, makul bir yere kapağı atmıştır… Bir denge bulup işleri idare etmeye bakar iş bundan sonra…
Burada öyle bir konfor alanı inşa edilir ki, insan buradan ayrılmak istemez… Bu arada, verimlilik ve üretkenlik gibi mefhumların bu paradigmada önemli yerleri yoktur…
Torpili bulunmayan insanların ise temel olarak iki seçeneği bulunmaktadır:İşsizlik ve düşük ücret…
vs vs… Bu dışlayıcı sistem bir gün kendine muhalif büyük bir kalabalık meydana getirir ve yerini bir başkasına bırakır… Tabandaki özneler buna ilahi adalet der… Bu döngüye tanık olmak ve ardından yeni kayrılanlar haline gelmek adalet ihtiyaçlarını tatmin eder…