Özgeçmişini haberin altında sunduğumuz, Türkiye’nin yetiştirdiği en kıymetli diplomat ve enerji uzmanlarında Mehmet Öğütçü, son günlerde tartışma konusu olan Akkuyu nükleer santralı hakkında görüşlerini Facebook’ta paylaştı:
Sevgili dostum Müjdat Güler’in nukleer santrallar üzerine sorusuna verdiğim yanıtımı burada da paylaşıyorum:
Sevgili Mujdat, nukleer enerji gelistirme ile ilgili dun televizyonlarda paylastigim goruslerin ana cizgisi soyle:
– Enerji acigi ve kalkinma ihtiraslari yuksek Turkiye gibi dinamik ulkelerde enerji karisiminda nukleere yer verilmelidir. Yuzde 10 hedef makuldur. Komur, hidro, dogal gaz, ruzgar, gunes, jeotermal ile birlikte. Her ulkenin kendine ozgu optimum enerji karisimi vardir ve dengeli olmasi onemlidir. Ama unutmayalım nükleer yerli ve milli değildir, dış bağımlılığı azaltmaz, aksine arttırır.
– Nukleer teknoloji ve buyukluk en son gelismeleri ve gelecek öngörülerini kucaklamalidir. Zira en az 60 yil ekonomik omru vardir. Bugun buyuk capli 4-5 GW santrallardan daha ziyade nukleer denizalti reaktorlerinden uyarlama 400-500 MW kucuk santrallar one cikiyor. Kısıtlı kaynaklarınızdan 25-30 milyar dolar baglamiyorsunuz ve daha ucuza elektrik sağlıyorsunuz.
– Santralin emniyeti, zenginlestirilmis uranyum temini, nukleer atik yönetimi, insan sermayesi, yerel endustri ve teknoloji ile guclu baglantilar olmazsa olmaz.
– Nukleer teknolojiyi 1960’lardan beri Bati’dan istedik. Amerika, Kanada, Fransa ile ne anlasmalar yaptik ama vermediler. Nukleer silah kapasitesi yaratilmasindan cekiniliyor. Sonunda Rusya, tipki Cumhuriyetin ilk yillarinda agir sanayide yaptigi gibi, devreye girdi. Cinliler de muhtemelen ikinciyi yapacaklar. Japon-Fransiz ortakliginin Sinop’ta islemeyecegini dusunuyorum.
– Ruslarin kara kas kara goz icin bunu yaptiklarini da sakin dusunmeyin. Onlarin menfatlerine de cok uygun. Aynisini Misir’da da insa ediyorlar.
Firsat oldukca daha genis yazarim.
Mehmet Öğütçü kimdir?
Hükümet, diplomasi, uluslararası kuruluşlar, bankacılık, enerji ve finansman sektöründe 35 yılı aşkın başarılı bir kariyere sahip olan Mehmet Öğütçü halen, merkezi Londra’da bulunan Global Resources Partnership’in Başkanlığını yürütüyor. Aynı zamanda, bölgemizdeki enerji bakanlarını ve şirket başkanlarını münhasır bir çatı altında bir araya getiren The Bosphorus Energy Club’un Kurucusu ve İcra Başkanı olan Mehmet Öğütçü, Genel Energy plc, Şişecam Grup ve Saudi Crown Investment Holding Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini de sürdürüyor. Öğütçü, ayrıca Brüksel’deki Energy Charter teşkilatının Asya-Pasifik ve Ortadoğu/Körfez bölgeleri özel elçisi.
Windsor Energy Group, European Policy Forum, The Oil Council ve Beijing Energy Club Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi de olan Öğütçü, 2012-2014 arasında Yaşar Holding’te Bağımsız Yönetim Kurulu üyesi, 2011-2014 arasında ise Invensys Plc’nin Danışma Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. Altı yıl boyunca İngiltere’de bulunan (yakin zamanda Shell tarafindan satin alinan) British Gas Group’un Dış İlişkiler ve Hükümetlerle İlişkiler Direktörlüğünü (2005-2011) yürüttü. Öncesinde, 2000 yılından itibaren beş yıl süreyle Paris’te “Zenginler Kulübü” OECD’nin “Global Forum on International Investment” ve bölgesel programlarının Başkanlığını yaptı. 1994-2000 arasında International Energy Agency’de Asya-Pasifik ve Latin Amerika bölümü Baş Yöneticisi olarak varlık gösterdi.
1980’lerden itibaren Ankara, Pekin, Brüksel ve Paris’te diplomat kimliğiyle pek çok görev üstlenen Öğütçü, İş Bankası’nda müfettiş yardımcısı, Brüksel’de NATO araştırma uzmanı, AB Jean Monnet Fellow’un ve eski Başbakan Turgut Özal’ın danışmanı olarak da çalıştı.
0 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş