Bazı konular var ki, önce akademik bir tanım yapmadan, tahmin yapmaya geçemiyorsunuz. LIBOR ve LIBOR spredi yani faiz farkı bugün üstünde duracağım başlık. Bu konu iki nedenden dolayı aciliyet kazandı. Birincisi, LIBOR ve OIS spredi Türk özel sektörünün kısa vadeli dış borçlanmasında “benchmark” yani temel faiz oranı olarak kullanılıyor. İkincisi, LIBOR-OIS’in genişlemesi Interbank pazarında stres ve dolar fonlamanın kıtlaşması anlamını taşıyor ki, hepimiz artık öğrendik, Dolar Endeksi bir kez daha 90.00’dan 100.00’e çıkarsa, başta Türkiye tüm Gelişmekte Olan Piyasalar çil yavrusu gibi dağılacak.
LIBOR basit, dev bankaların Londra’da kısa vadeli borç vermekte kullandıkları faiz. 3 aylık LIBOR en sık kulanılanı, ama gecelikten 1 yıllığa kadar kotasyon var. Bir Türk bankası 1-2 yıllık sendikasyon kredisi alırken önce eş değer vadede LIBOR neyse, onu öder, üstüne de Türkiye ve firmanın riskini yansıtan bir “spread” yani faiz farkı.
OIS ya da Overnight Indexed Swap rate bankaların birbirinden (teminatsız) borçlanırken ödedikleri fiili faiz. Bankanın ABD Hazinesi üzerinde bir riski var, dolayısı ile LIBOR’u üzerine bir prim ödemesi beklenir, temerrüt riskini telafi emtek için. Bu spredin yükselmesi ya bankaların kredibilitesinin düştüğü anlamına gelir ya da piyasada dolar sıkıntısı başgösterdiği.
Pazartesi günü 3 aylık LIBOR %2.20’ye tırmanırken, LIBOR-OIS spredi de 53 baz puanla Ocak 2012’den bu yana en yüksek oranına erişti. Daha 3 ay önce LIBOR %1.7’ti, yani 3 ayda tipik bir Türk bankasının borçlanma maliyeti asgari 40-50 baz puan civarında yükseldi.
LIBOR-OIS niye genişliyor?
LIBOR’ın yükselmesinin nedeni Fed’in 2018-2019 boyunca faiz artıracağı beklentisi. OIS spredinin genişlemesi ise Amerikan şirketlerinin vergi reformu Af’fı akabinde yurtdışında tuttukları mevduatı eve getirmeleri, Fed’in bilanço daraltması ve ABD Hazinesi’nin artan borçlanması sonucu.
Bu değişkenlerin kısa vadede eski normallerine dönmesi beklenmiyor, yani LIBOR yükselecek ve OIP spredi “bir süre daha” geniş kalacak.
Eğer ABD şirketleri yüksek miktarda fonu ülkeye geri getirir, ya da bütçe açığı umulandan hızlı artarsa, spred daha da genişleyebilir. Yılın ikinci yarısında ise piyasadaki dolar miktarının Fed bilançosuna paralel daralması bekleniyor, bu durumda gerçek anlamda bir dolar darlığı başgösterebilir.
Bize etkisi ne olacak?
Nordea Bank’a göre, LIBOR-OIS spredi ile Dolar Endeksi arasında 2 aylık bir gecikme ile yüksek korelasyon var, yani bu spred sürerse, Dolar Endeksi Mayıs gibi güçlenmeye başlayacak, GOP’ta satışlar başlayacak.
Bazı uzmanlara göre bizde 2 ve 10 yıllık DİBS getirilerinde yükselişin teknik nedeni LIBOR-OIS’den gelen olumsuz sinyal.
Hatta banka hisselerinin gayet karlı geçen bir yılın ardından sanayi-hizmet hisselerinin gerisinde kalmasının nedeni de LIBOR-OIS olabilir. Çünkü bu gösterge bankaların artık dış borçlanmada daha yüksek faiz ödeyeceğini, yani içerde kredi satarken zorlanacağını anımsatıyor.
Son söz, Fitch’in 2019 sonu fed funds oranı tahmini %3.25, LIBOR da teorik olarak bunun altına düşemez. Takdir edersiniz bu şartlar altında tahviller ve banka hisseleri için kalıcı bir iyimserlik zor.
FÖŞ
Websitemde yenilemeler var
0 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş