Hürriyet yazarı Doğan Noyan, sigorta ve BES sektörünü en yakından takip eden uzman. Cuma günü yayınlanan makalesinde Ipsos’un yaptığı bir araştırmadan bahsediyor. Halkımızın niye hızla otoBES’ten vınladığı araştırılmış. Sebebi? Birinci neden değil ama, sisteme ve devlete güvensizlik ön sırada yer alıyor. Anladık, devletin çok kötü bir el koyma huyu var, size kıyak yapsa da temkinlisiniz. Peki o zaman niye Çiftlikbank’a 500 milyon TL kaptırdınız? Yetmedi, Bakan Tüfenkçi’ye göre 11 Çiftlikbank daha var. Odin size akıl versin!
Doğan Noyan: Halk niye OtoBES’e güvenmediği araştırıldı
SİZLERLE ilginç bir araştırmayı paylaşacağım. Araştırmayı, Türkiye Sigorta Birliği (TSB), İpsos Şirketine yaptırdı. Konusu ise, 2017’de başlayan ve Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) katılımını sağlayan otomatik BES uygulaması. TSB, otomatik BES’te, cayma oranları beklenenin üzerinde seyredince –ki, geçen yıl sisteme girenlerin yüzde 55’i cayma hakkını kullanarak ayrıldı- bu araştırmayı yaptırdı; çıkanlar neden çıktı, kalanlar neden kaldı diye.
NEDEN AYRILDILAR?
– Maaş yetmiyor.
– Kredi borcu nedeniyle tasarruf yapılamıyor.
– 56 yaş emeklilik süresi uzun.
– Faiz almak inanca ters.
– Güven eksikliği.
– Fonların performansı düşük.
– Konut Edindirme Yardımı gibi geçmişte yaşanan kötü deneyimler.
– Türk Lirası’nın ve ekonominin değişkenliği.
– Devletin kaynak yaratmak için sistemi kurguladığı görüşü.
– 2 aylık cayma süresi içinde çıkılmazsa kayıp yaşanacağı algısı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci: 11 Çiftlikbank daha var
“Çiftlik Bank konusunda vatandaşların uyanık olması lazım. “Yüksek kar ortaklığı vaadiyle çiftçilerden hayvan satın alan ve binlerce kişinin 500 milyon lira dolandırıldığı öne sürülen Çiftlik Bank ile ilgili de Bakan Tüfenkci, bakanlığa gelen tüketici şikayetleri kapsamında gerekli incelemeyi yaptıklarının altını çizdi. Tüfenkci, “Yatırılan ücretin yüzde 35’i kar vaadi olarak sunuluyor. Bu sistem içerisinde elde edilen kazançlara da bakıldığında bunun sürdürülebilir olması mümkün değildi.
Çıkan müfettiş raporu sonucunda savcılığa suç duyurusunda da bulunduk. Geldiğimiz sonuç itibariyle bizim tespit ettiğimiz bunun gibi 11 tane daha girişim var, incelemeler devam ediyor. Bu konuda vatandaşların uyanık olması lazım. Bir alım satım olup olmadığını, vatandaş şikayet etmediği sürece bir inceleme yapılması mümkün değil” dedi.
Ekonomi teorisi amuda kalkarken
Parasını kimseye emanet etmeyen, yastık altında ya da banka kasasında saklayan bir halkı anlarım. Tasvip etmem, ama saygı duyarım. Para konusunda aşırı hassastır, devlete güvenini yitirmiştir, vesaire.
Eyvallah, ama pek de aklı yüksek olmayan Çiftlikbank Tosunları’na nasıl 500 milyon TL’yi emanet ettiniz kardeşim? Ya Jet Fadıl, kaç kez dolandırdı bu milleti ya?
Şimdi bakanlık araştırıyor, 11 tane daha böyle Ponzi Kumpası ya da Saadet Zinciri var. Her biri 500 kayme kafalasa, 6.5 milyar TL eder. OtoBES’te geçen sene Temmuz’da (en son bulduğum haber) devlet katkısıyla birlikte 500 milyon TL birikmişti. İnanılacak gibi değil, Tosun’a inan, Devlet’e inanma.
Websitemi ziyaret edin
Eregion Horl
Ontolojik sorunlar yaşıyoruz FÖŞ, dokunma bize…
Selim Akgün
Saadet zincir benzeri çılgınlıklar risk/kazan oranı yüksek kumarlardır…
Selim Akgün
Yatırım olarak değerlendirilmemeli…