Şubat başında ardı ardına 2 panik atağı yaşayan Wall Street, satışlar tüm küreye bulaşmadan yatıştı. Cuma günü itibarıyla DJ30 ve S&P500 uzun soluklu bir yükseliş girişimi başlatırken, kritik ABD 10 yıllık DİBS getirisi de %2.87’ye kadar geriledi. (hafta içinde %2.95’i sınamıştı).
Fed ve ABD TDİ risk iştahını test eder
Önümüzdeki 2 hafta riskli varlıklar yine çok büyük ölçüde ABD’den yön bulacaklar. Salı günü yeni Fed Başkanı Jay Powell Kongre’ye ilk sunumunu yapacak. Fed FOMC tutanaklarında şahinlerin ağır bastığı sezildi, Powell faiz artırımlarında hızlanma sinyali verirse, panik atakları yeniden başgösterebilir. Bu konuda fikir yürütmek çok zor, çünkü tecrübeli bir bürokrat olsa dahi Powell daha önce hiç Kongre’de sorgulanmadı. Söylediklerinin yanlış anlaşılması ve oynaklığı yükseltmesi en temel senaryo. Piyasaları yatıştıracak bir mesaj vermesi çok zor, Fed ABD ekonomisinden memnun, Mart’a kadar 2019 planlarını müzakere edecek.
Yatırımcılar enflasyon verilerine aşırı hassas. Perşembe günü açıklanacak çekirdek PCE’in (Tüketici Harcamaları Deflatörü) beklentileri aşması da ufak bir şok yaratabilir. Genelde, ABD ekonomisinden gelen güçlü veriler tahvil pazarında sıkıntı yaratır. En kritik veri gelecek Cuma açıklanacak tarım-dışı istihdam. Henüz konsensus açıklanmadı, ama ücretlerde Y/Y artışın %2.9’da kalması veya yükselmesi riskli varlıklarda yeni bir panik atağının nedeni olacaktır.
Halen Türkiye’nin içinde bulunduğu Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP, Ülkeler = GOÜ) için iştah oldukça yüksek. Ama Şubat TDİ verisini görmeden bu iştahın kalıcı olacağını vaat edemem. Zayıf bir ücret verisi rallinin devam edeceğine dair cesaretimi yükseltir.
Parite, petrol ve altın
Euro/dolar’da kritik vaka Mart’ta yapılacak İtalyan seçimleri. Dolar ayıları yoruldu, Euro satmak için fırsat kolluyor. Seçimlerden yine koalisyon çıkacak, ama Euro karşıtlarının zafere yaklaştığına dair veriler Euro için satış sebebi olabilir. Konsensus doların uzun vadeli bir değer kaybı trendine girdiği yönünde, Euro/dolar 1.20’yi denedikten sonra bir kez daha 1.30’a doğru yola çıkar.
WTI ve Brent iki haftalık sarsıntıdan sonra yine atağa kalktılar. Bu bağlamda ay başında açıklanacak PMI verileri çok önemli. Küresel talebin yükseldiğinin teyit edilmesi halinde Brent’te yeniden 70 dolar ara-zirvesinin sınanmasını beklerim. Dolarda kalıcı yükseliş trendi başlamadığı sürece, küresel büyüme WTI ve Brent’i yukarı itecek.
Altın artık yükselen volatiliteyle atbaşı gidiyor. Zayıf dolar ve Fed’in enflasyonun gerisinde kalacağı düşüncesi altını 1.400 dolara taşıyabilir. Powell sunumu öncesi alım çok riskli. Fakat VIX’in 25’e tırmandığı senaryolarda, altın en favori güvenli liman olacak. Muhafazakar yatırımcılar için bu çalkantılı ortamda portföyde altının payını artırmak faydalı olur.
TL varlıklarda politik risk fiyatlanmıyor
S&P notumuzu ve görünümü teyit etti. Türkiye’nin ekonomik hikayesi biliniyor, ama yatırımcıyı fazla rahatsız etmiyor. Temasta bulunduğum yabancı yatırımcı ve uzmanlar erken seçim ihtimalini de hesaplarına yansıtmış durumda. Politik risklerde belirgin bir sıçrama yaşanmadığı senaryolarda, TL cinsinden varlıklar da %100 olmasa da GOP rallisine katılır.
Ekonomi adına en büyük risk, TL’de istikrarı kalıcı sanan hükümetin TCMB ya da banka faizlerine müdahale ederek yerlilerin dövize kaçışını hızlandırması. Bu tehlike yüksek, Mart’ta ekonomiyi boğan yüksek faizler için bir adım atılacak.
Afrin’de bir-iki hafta içinde kent merkezinde çatışmalar başlar. Önce Tanrı’dan hiç bir Mehmetçik’in canına halel gelmemesini dilerim. Maalesef, tüm uzmanlar çatışmaların çok kanlı geçeceğini düşünüyor. Can kayıplarının artması, veya anketlerde Afrin’in AKP’nin oylarına zarar verdiğinin görülmesi piyasalarda moral bozukluğu yaratır. AKAM anketine göre AKP-MHP ittifakı bile TBMM’de çoğunluğu sağlayamıyor.
Rıza Sarraf- Hakan Atilla veya başka vesilelerle ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulaması olasılığını sık gündeme getiren siteyiz, bu konuda olumsuz gelişmeler sürüyor. Bu tür gelişmelere “tail risk” ya da olasılığı düşük tehlikeler diyebiliriz. Piyasa bunları konuşmuyor dahi, ki bence politik riskin küçümsendiğini ifade eder.
Özetle, TSK Afrin kentini terörden temizleyip, Ankara ABD ile uzlaşmadan piyasalarda şoklar bitti diyemem. Oynaklığı ve ani sürprizleri sevmeyenler riskli varlıklardan uzak dursun.
FÖŞ
Websitemde yenilemeler var:
0 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş