İş Yatırım tarafından yayınlanan analist toplantısı notlarında bahsi geçen özel güvenlik şirketi Akdeniz Güvenlik Hizmetleri’nin önümüzdeki döneme ait satın alma planlarından söz edildi.
Özel Güvenlik Sektörü Elektronik sistemleri de dahil edersek 8 milyar TL büyüklüğünde bir pazar. Akdeniz Güvenlik pazarda TEPE ve Securitas ardından en büyük 3. Şirket. 2001 yılında kurulan ve 2012 yılında halka arz edilen şirket 35 ilde en yaygın faaliyet ağına sahip özel güvenlik şirketi konumunda. BIST’te ilk ve tek halka açık özel güvenlik şirketi olan firma 3 mn. TL’lik ortalama işlem hacmine sahip.
Şirketin gelirleri %40 özel sektör, %60 Devlet olarak dağılmış durumda. 2011 -2016 yılları arasında gelirler yıllık ortalama %32 büyürken, pazarda artan rekabet ve yeni oyuncular nedeniyle net kar marjı %6,5’dan %2’ye gerilemiş. 2016 yılından sonra şirket stratejisinde değişiklikle düşük marjlı ihalelerde yer almama kararı almış. Bu kararın neticesinde gelirler yılın ilk 9 ayında %37 daralmış, net kar marjı ise 9A16’da %2,3’den 9A17’de %2,6’ya yükselmiş.
Şirket 2014’den beri düzenli temettü ödemesi yapmış ve 2016’dan bu yana temettü endeksinde yer alıyor.
Artan rekabet sonucu özel güvenlik sektöründe kar marjlarının düşmesi nedeniyle şirket, daha karlı yeni iş alanlarına girme stratejisi çerçevesinde, kamu ve özel sektör müşterilerine sahip bilişim şirketi (Tanıtek) ve savunma aracı üreticisi (Mai)‘ye ortak olmak için görüşmelere başladığını duyurmuştu.
MAI’de %50 ortaklık gerçekleşti. Toplantıda Tanıtek kurucusu da bulunuyordu ve çok yakında anlaşmanın finalize olacağı duyuruldu (%50 ortaklık).
Bu iki satın almanın maliyeti yaklaşık 20 mn. TL civarında olması bekleniyor.
Geçtiğimiz günlerde şirket tahsisli sermaye artışı yolu ile 30.9 milyon TL toplamıştı. (5.15 TL birim hisse fiyatından) Yeni giren sermaye satın almada ve bu şirketlerin iş hacimlerinin büyütülmesinde kullanılacak.
MAI
2008 yılında kurulan şirket savunma sanayi, itfaiye ve çöp araçları gibi özellikli araçların üretiminde alt yüklenici olarak faaliyet göstermiş. MAI ile beraber şirket karlı ve büyüyen savunma sektörüne giriş yapmayı hedefliyor. MAI 2017 yılı öncesine kadar Anadolu Isuzu şasilerini kullanarak satışlarını Anadolu Isuzu üzerinden yapıyordu. Satın alma öncesinde 2017 yılında ortaklık sona erdirildi. Yeni iş modelinde şirketin ürün tedariki konusunda daha esnek olması ve karlılığının artması bekleniyor. Öte yandan işletme sermayesi ihtiyacı da büyüyecek. Renault ile benzer bir ortaklık konusunda görüşmeler devam ediyor. Şirketin Anadolu Isuzu’dan 22 milyon TL alacağı ile ilgili dava devam ediyor.
Özellikle OHAL kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğünün ve Jandarma’nın ihalesiz zırhlı araç satın alımı yapabilmesi ve artan ihtiyaç karar sürecini hızlandırıyor. Şirketin hali hazırda kamu ile yoğun çalışıyor olması savunma tarafında da avantaj sağlayabilir.
MAI’de kurucu ortak hissedar kalmaya devam edecek. Ayrıca Mai’nin Dubai menşeili Minerva adlı bir savunma şirketi ile %50 ortaklığı bulunuyor. Şirket Minerva’nın AR-GE kapasitesi ve iş gücünden faydalanabilir.
MAI 2018 yılında 40 milyon dolarlık ciro yaratmayı hedefliyor (zırhlı otobüs ve özel harekat araçları). Bu projelerden %15 FAVÖK marjı beklenirken, cironun %28 civarında bir işletme sermayesi öngörülmüş. İşletme sermayesi ihtiyacının büyük ölçüde alınan avanslar ile finanse edilmesi hedefleniyor.
Şirket 2018-2020 varsayımlarında standart B6 korumalı zırhlı araç satışı dışında 2018’de ihalesi yapılması beklenen iki projeden pay alacağını varsayıyor. Bunlar, 130-150milyon dolar tutarında 650 otobüsü zırhlama işi ve Özel Kuvvetler Komutanlığının 750 milyon dolar büyüklüğünde 3000 zırhlı araç yenileme ihalesi.
Zırhlı araç işinde şirketin rakipleri BEST ve Katmerciler. Beklentilerde Mai’nin ihalede 1/3 payı olacağı öngörülmüş. (MAI tahminlerinde 2018’de 100 adet 2019’da ise 200-300 adet satış yapacağını varsaymış). Satın alma sonrasında MAI tam konsolide edilecek.
MAI 2018 projeksiyonlarında, 140 mn.TL gelir beklerken 21 mn TL FAVÖK, %15 FAVOK marjı ve 14 mn. TL net kar bekliyor.
TANITEK
2004 yılında kurulan şirket araç takip ve denetimli serbestlik konularında faaliyet gösteriyor. Merkezi Ankara ODTÜ teknokentte. Plaka tanıma sistemi yazılımı ve yönetimi, araç ve canlı takip sistemi, biyometrik kontrol sistemi ve mobil yüz sistemi konularında faaliyetleri bulunuyor.
Plaka tanıma sistemi olan Platurk projesi Türkiye’nin 850 farklı noktasında hemen hemen bütün il ve ilçelerde kullanılacak. Halihazırda 270 adet kullanılıyor. Tam kapasite kullanımına ise 2 yıl içinde geçmesi planlanıyor.
Platürk projesinin 2018 yılında EGM’den yaklaşık 10 mn. TL gelir ve 6 mn.TL net kar elde etmesi planlanıyor.
0 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş