İş Yatırım haftayı çok iddialı bir öngörü ile açtı, raporundan alıntı yapalım:
Türk tahvillerine nur yağıyor…
Powell önerisi sonrası piyasalardaki iyimser hava devam ediyor. Büyümenin güçlenmesine rağmen faiz artış beklentilerinin sınırlı kaldığı bir dünyayı fiyatlamaya devam ediyoruz. Hisse senedinden, yüksek getirili tahvillere, gelişmekte olan ülke varlıklarına yayılan bir yükselişle karşı karşıyayız.
Zarrap davasının tehdidi altındaki Borsa İstanbul bankaların önderliğinde geriliyor. ABD mahkemesinden bankacılık sektörüne yüksek ceza geleceği endişesi ile Türk bankaları geçen hafta %6’nın üzerinde değer kaybederken sanayi hisseleri yatay bir seyir izledi.
Ancak Türkiye varlıklarına yönelik bir satış baskısından söz etmek mümkün değil. Çarşamba günü başlayan alışlarla Türkiye uzun vadeli devlet tahvilleri %2-3 bandında değer kazandı. Pazartesi sabahı ilk işlemlerde Türk lirası Güney Afrika randı sonrası en iyi performans para birimi.
…Doların zayıf ve ABD faizlerinin düşük seyrettiği mevcut konjonktürde Türkiye 10 yıllık TL ve 30 yıllık Euro-tahvillerinin güçlü performans göstermeye devam etmesini bekliyoruz.
Gerçekten de bono ve tahvilde bileşik getiriler çok yıllı rekorlar kırarken, TCMB’nin de zaman içinde efektif fonlama faizini yükselterek dövize müdahale edeceği beklentisi yaygın. Bu senaryoda 2 yıllık DİBS getirisi yüksek kalabilir, ancak 5, 7 ve 10 yıllıklarda ralli gözleriz.
Diğer araştırma ekipleri ne düşünüyor?
ING Bank İş Yatırım’a katılmıyor:
“Yurt içinde bugün 2 yıllık ve 10 yıllık gösterge tahvillerin bileşik faizinin sırasıyla %14 ve %12.5 seviyelerinin üzerinde kalmayı sürdüreceğini düşünüyoruz”.
AkYatırım ise detaylı bir raporda hem TL, hem de DİBS’in geleceğini değerlendirdi:
“Dolar endeksi DXY, Ekim ortasından bu yana en düşük seviyede. Yellen’ın faizlerin çok hızlı artırılmasının, enflasyonun %2 hedefinin altında seyretmesine neden olabileceğini belirtmesi ve Fed tutanaklarında birçok Fed üyesinin, enflasyonun daha önce beklenenden daha uzun süre hedefin altında seyredebileceğinden endişe ettiklerini ortaya koymasıyla, hafta başında %97 olan Aralık ayı faiz artırım beklentileri bir miktar gerileme kaydederken, DXY da %0,6 geriledi; 93,1’de. ABD getiri eğrisi ise yataylaşmaya devam ediyor. Fed’in Aralık toplantısının yaklaşması ve ABD Hazinesi’nin kısa ve orta vadeli borçlanma ağırlığını artıracağı beklentileriyle ABD 2 yıllıkları %1,78 ile son 9 yılın en yükseğine gelirken, ABD 10 yıllıkları %2,35’te. 10-2 yıl faiz farkı 60 bps ile son 10 yılın en düşüğünde.
TL aktiflerde satış baskısı devam ediyor
TCMB’nin NDF işlemlerinin TL volatilitesi üzerinde henüz önemli bir etkisi gözlemlenmezken, AOFM’nin (efektif fonlama faizi) %12,25’e gelmesi ve gelecek dönemde daha da yükselebileceğine yönelik algının artması TL aktiflere bir miktar destek verdi.
Ancak, Fitch’den gelen Türkiye ekonomisine yönelik temkinli açıklamalar ek baskı üretti. Gösterge faiz hafta ortasında %14,34’ü gördükten sonra, %14,15’te; haftalık bazda yükseliş 42 bps. %13,22’yi gördükten sonra %12,76 seviyelerinde olan 10 yıllık getirideki haftalık yükseliş ise 21bps. BIST-100 hafta içinde toparlanmaya çalışsa da haftalık bazda %1 düşüşle 105.145 seviyelerinde.
Hafta içinde TL, dolar, Euro ve sterline karşı yeni düşük seviyelerini gördü. 3,9830 seviyelerine kadar yükselen $/TL, 3,9420 seviyelerinde.
Biz ne düşünüyoruz?
Biz İş Yatırım’a yakınız. TL’nin Eylül’den bu yana değer kaybı 2018’in ilk yarısında enflasyonun %10’un üstünde kalacağını nerdeyse garantiliyor. Bu senaryoda birikimcinin TL’de kalmak için en az %4-5 reel faize ve kurun daha fazla yükselmeyeceği garantisine ihtiyacı olur. TCMB mecburen faiz artıracak yad a kurda baskı siyasette ki olumlu gelişmeleri takiben kendiliğinden durulacak. Bu yüzden kur açısından 2018’de rahatız.
TL mevduat faizleri yükselmek zorunda, çünkü hem bireyseller hem firmalar yeniden döviz toplamaya başladı. Yatırımcının bono-tahvil alması için ya getirinin mevduatı aşması ya da sermaye kazancı beklentisi şart. Bizce DİBS’de getirin mevduatı aşması zor.
10 yıllık TÜFE’ye endeksli kağıtta getiri cazip olacak. Riski sevmeyen yatırımcı için en kolay kazanç bu enstrümanda. 10 yıllık sabit getirili DİBS’de ise bu getiriden alanlar 6 ay içinde güzel sermaye kazancı elde edebilir, ama getirilerde yükseliş sona erdi diyemeyiz.
Alımlarda en dikkat edilecek husus bankaların “spredi” yani sizden aldığı gizli komisyon. Fiili getiriyi ekranda gördüğünüz fiyat değil, bu spred belirler. Sıkı pazarlık etmeyi unutmayın.
0 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş