-Anne yeni aldığım kotu bulamıyorum.Nerede biliyor musun?
-Dolabına baktın mı oğlum?Geçen gün yatağın üstündekileri dürüp dolabına kaldırmıştım.
-Bir saattir dolabıma bakıyorum.Yok yok yok. Arkadaşlar bekliyor çıkmam lazım.Kotumu bulur musun?(nereye koyduysan artık diye mırıldandı çocuk)
-Dolabında ütülenmişlerin arasındaymış oğlum ya.Ne zaman aradığını bulacaksın merak ediyorum
Küçük bir uzun mesafeli telefon şirketi olarak işe başlayan WorldCom, benimsediği saldırgan büyüme stratejisiyle 15 yıl içinde sektördeki 60’tan fazla firmayı bünyesine alarak uzun mesafeli telefon hizmetleri ve bilgi işlem sektöründe ABD’nin ikinci büyük şirketi konumuna yükselmişti.
WorldCom’un ihtiraslı büyüme stratejisi, Sprint şirketiyle 129 milyar dolar değerindeki birleşme girişiminin 2000 yılında, ABD ve Avrupa Birliği makamlarının onayını alamamasıyla sekteye uğramıştı.
Hızlı büyümenin getirdiği kuşku ve söylentiler WorldCom’un ABD’de şirketlerin finans ve muhasebe pratiklerini denetleyen en yüksek makamolan Esham ve Döviz Komisyonu‘nu tarafından (SEC) incelemeye alınmasına yol açtı. Muhasebe usulsüzlüğünün ortaya çıktığı sırada, WorldCom SEC’in incelemesi altında bulunuyordu.
ABD’de ortaya çıkan Worldcom skandalıyla zaten düşüş trendinde olan dünya borsaları yeni bir darbe daha aldı. Olayın çıktığı gün Asya borsalarında yüzde 4’e varan kayıplar yaşanırken, Avrupa borsalarında ise yüzde 3 ila 5 oranında düşüşler yaşandı.
-Ayşen banyodaki duş başlığı bozulmuş, lavabonun altında da su kaçağı var galiba yerde bir ıslaklık var.Şu tesisatçıyı çağır da bir bakıversin
-Merak etme o iş aklımda Tolgacığım da kaç gündür çok işim vardı adamı bir türlü çağıramadım.
-Bütün gün evdesin ne işin olduğunu merak ediyorum doğrusu.Müge Anlı’nın programı daha başlamadı bile.
-Aşkolsun Tolga ya dün bütün gün temizlik yaptım.Alışveriş felan derken kolumu kıpırdatacak halim kalmadı.Haftasonu annenler gelecek ya hazırlık yapmam lazım.
-Haaa anladım hamarat gelin hazırlığı
-Aman Tolga ya vallahi beni çok üzüyorsun.Gören de normalde bütün gün yattığımı hiç bir iş yapmadığımı düşünecek
-Peki peki ben çıkıyorum.Beril’i kurstan senin alman lazım ben bu akşam geç geleceğim haberin olsun.Görüşürüz
ABD’li iletişim devi WorldCom’da, 3.8 milyar dolarlık muhasebe usulsüzlüğü yapıldığı gündeme bomba gibi düştü. WorldCom’dan yapılan açıklamada, WorldCom’a ait harcamaların ‘‘İlgisiz hesaplarda saklanarak, şirketin mali durumunun gerçeğe aykırı biçimde gösterildiği’’ kabul edilerek, bu durumdan sorumlu görülen baş muhasebe yetkilisi Scott Sullivan’ın işine son verildiği duyuruldu. Şirket açıklamasında, ‘‘Ortaya çıkarılan usulsüzlüğün WorldCom yönetimini şoke ettiği’’ belirtilirken, Sullivan’ın kovulmasının yanı sıra, başkan yardımcısı ve denetçilik görevlerini yürüten David Myers’ın istifasının da kabul edildiği bildirildi.
ABD federal makamlarının soruşturması altında bulunan WorldCom’un kurucu patronlarından Bernie Ebbers de, yedi hafta önce istifa etmişti.
Açıklamada, WorldCom’un 2001 ve 2002 yılıyla ilgili mali raporlarının denetimi için Andersen’den vazgeçip KPMG muhasebe firmasıyla anlaştığı ve bu firmanın yapacağı denetim sonucunda şirketin gerçek mali durumunu gösteren yeni raporlar hazırlanacağı ifade edilmişti.
-Anne Bedri’nin(evin kedisi) aşısı için randevu aldın mı?
-Onu tamamen unutmuşum Berilciğim.Haftaya olsa olur mu?
-Olmaz anne!!!!!!.Zaten aşı zamanını geçirdik.Geçen hafta seni uyarmıştım.
-İyi de kızım ağabeyinin kotu, babanın tesisatçısı, senin kedin, haftasonu misafir, çamaşır, bulaşık, alışveriş, sekreterlik, bekçilik, servisçilik, bulaşıkçılık, öğretmenlik, temizlikçilik…..hangi birine yetişeyim Allah aşkına.Kedinin aşısını da sen ayarlayı verseydin.
-Offfffffff offfffff bütün gün evdesin anne kırk yılın başı birşey istedim onda da saymadığın laf kalmadı..
2009 yılında Hindistan gündemi bilişim devi Satyam’ın, kurucusu Ramalinga Raju tarafından dolandırılmasıyla çalkalanıyor. Hindistan’ın en büyük bilişim şirketlerinden Satyam Computer Services, Hindistan‘da en büyük iş dünyası skandalı olarak olarak 7 Ocak’ta adını sayfalara yazdırıyordu.
O gün Satyam yönetim kuruluna gelen istifa mektubunda Ramalinga Raju şirket gelir ve nakit hesaplarını 1.4 milyar dolar fazladan gösterdiğini itiraf etti.
Hindistan hükümeti Satyam’ın borsadaki hissedarlarını mağdur etmemek için şirket yönetimine el koydu ve kendi yetkililerini şirketi kurtarmaları için görevlendirdi.
1 milyar dolarlık varlık gösteren teknoloji şirketi Satyam’ın Kurucusu ve Başkanı B. Ramalinga Raju ile eski bir yönetici olan kardeşi Rama Raju tutuklandı.
Yaptığı açıklamada 7 yıl boyunca , şirketin gerçek operasyonel karı ile mali tablolarda gösterilenler arasındaki farkın artık saklanamaz boyuta gelmesi nedeniyle istifa etmek zorunda kaldığını itiraf ediyordu.
Mali tablolar, finansal sistemin akışkanlığını sağlayan en önemli enstrumanlardır. Yatırımcılar, kreditörler ve işletmelerin kaderi bu tablolara bağlıdır. Bir şirketin en önemli , hayati fonksiyonlarından bir tanesi mali yapının düzgün bir zemine oturttulmasıdır.
Mali tabloları, mali yapısı düzgün oluşturulmuş şirketlerin gerçek durumları herkes tarafından görülebilirken, makyajlanmış, botokslanmış mali tablolara ilişkin durumlar ancak bir skandalla birlikte çok acı bir şekilde ortaya çıktığı görülmektedir.Sonrasında da (yaşanan örneklerde) bu durumun o şirketin sonu olduğu ortaya çıkmıştır.
Enron, Parmalat, WorldCom , Satyam ve daha fazlası tek bir şeyi göstermektedir.En az değer verilen muhasebenin , aslında şirketin en önemli yapısı olduğunu.
Tıpkı aileleri için çırpınan anneler gibi, şirketlerde muhasebeye mali tablolara en az değer verilir ancak şirketi/aileyi ayakta tutan ise onlardır.
Şirketi muhasebeci kurduğu gibi, şirketi kapatıp en son çıkan yine muhasebeci olur.Tüm ödemeleri yaptıktan sonra en son muhasebecinin parası ödenir.Şirketin gerçek durumunu muhasebeci bilir ancak durumu da bir tek patronla paylaşır.Mali tabloları muhasebeci istenildiği şekilde hazırlar, resmi kurumlara karşı da yine muhasebeci sorumlu olur.
En çok o çalışır, en büyük sorumluluk ondadır Ancak en az değeri o görür.En değersiz En önemli….Tıpkı anneler gibi….
Muzmin Bezgin
Muhasebe ; Tüm mali (parasal) işlemlerin belgelenmesi, kaydedilmesi ve sınıflandırılması, raporlanması ve analiz edilmesi süreci.
Muhasebenin sorumlu olduğu taraflar;
1:İşletmenin ortakları,yöneticileri ve ilişkili 3ncü kişiler(borç veren,yatırım yapan yada yapacak olanlar)
2:Devlet (Anayasal olarak tüm giderlerini Vatandaşlarının gücüne göre adil şekilde toplamak amacına ulaşabilmesi açısından,işletmenin gerçek ekonomik gücünü doğru anlaması için)
3:Kamu (Kamu maalesef 2 bin yıllık imparatorluklar geleneğine dayanan Devlet düzenimizin dayatması sonucu,bizde sadece “Devlet” olarak algılanır.Fakat Kamu Cumhurbaşkanı,Başbakan,3ncü ordu komutanı kadar “Ben”dir)
YUkarda belirttiğim 2 bin yıllık imparatorluklar geleneği,burada en büyük faktörü oluşturuyor.Devlet kendini ülkenin temeli,sahibi,herşeyi olarak gördüğü için,Muhasebenin sorumlu olduğu taraflardan kendisi dışındakileri tamamen yok saymaktadır.Muhasebenin işi mali işlemleri belgelemek,kaydetmek ve bu kayıtlara dayanarak Devletin alacağını hesaplamaktan ibarettir.Devletin gözünde Muhasebeciler ;ücretini mükelleflerin ödemesi gereken kendi “vergi hesaplama görevlileri”dir.
Parasını ödemediği ama kendine hizmet etmekle yükümlü gördüğü bir keriz bulursa çoğu insanın yapacağı gibi,Devlet te bu mesleğin üzerine her fırsatta yeni görevler(angarya) yükleyerek,Muhasebecilerin vergi hesaplamak dışında gerçek sorumluluklarını fark etmemesi ve bunlara zaman ayıramaması için gereken tüm hamleleri yapıyor.
Modern Dünyada endüstri 2.0 3.0 derken geçilen 4.0 aşamasına;Hukuk,eğitim,sağlık gibi muhasebe sistemleriyle paralel gelişerek ulaşılmıştır.Bizde ise :Eğitim 0.5 – Sağlık 1.0 -Vergi Sistemi 1.5 -Liberal Ekonomi 2.0 Hukuk ???…
Yaklaşık 10 küsür yıldır yaptığım elektrik-elektronik ve bilişim işlerini bırakıp,yaşına bakmadan muhasebe alanına geçmiş biri olarak çok duygulandım İlkur Hanım yazınızdan.Daha işin kapısının önünde olan(daha acemi bile değil) bir SMMM stajyeri olarak çok teşekkürler yazı için.
Dr.ilknur üner
Yazıyı beğenmeniz ben çok mutlu etti.Muhasebe emekçileri aslında şirketin bel kemiği iken yazık ki yaptıkları işin kıymeti bilinmiyor.Bu yazı benden size ve tüm muhasebe emekçilere armağan olsun.(Türkiye’de en basit mali tablolar bile 2 defa hazırlanıyor.1)Kamuoyuna/resmi kurumlara az karlı 3)Patronlara göre bol karlı .Bu kadar zor bir yolda resmi kurumlara karşı da sorumluluğu almışken muhasebe emekçilerine ne kadar teşekkür etsek azdır) Stajer olarak da neye ihtiyacınız olursa yerimi yurdumu biliyorsunuz yardıma her zaman hazırım.Saygılar
Muzmin Bezgin
Güzel sözleriniz ve yazılarınızla, her zaman verdiğiniz moral ile en büyük yardımı yapıyorsunuz Hocam zaten.Çok çok teşekkürler..