Pazartesi tüm zihinler %5’i geçen büyüme rakamlarının keyfi ile meşguldü, bu konuda yorum yapacağım tabii ki, ama önce ortalık bir yatışsın ki, ben bulandırayım. Zaten benim işim yazılmayanı yazmak. Size yeni gündemi ilan edeyim. Enflasyon ve faizler– mevduat olsun, DİBS faizleri olsun–sittin sene düşmeyecek. BDDK başkanı Akben, sitemizde de yer alan haberinde “bankaların elinde para kaldı, faizlerde aşağı yönlü ivme var” buyurdu. Bu doğrudur. Bankalar pahalı mevduatı kovmak için faizleri aşağı itecek ve halkımız dövize kaçınca, enflasyon daha da yükselecek, faizler de mecburen yukarı zıplayacak.
Neden mi? Gayet basit. Pazartesi TCMB finans uzmanları ve reel ekonominin önde gelenlerine enflasyonu sordu. Size hemen konsensus beklentileri vereyim:
Yıl sonu TÜFE: %9.72
12 ay sonra TÜFE: %8.35
24 ay sonra TÜFE: %7.93
12 ayda beklenen dolara karşı devaluasyon oranı (3.83-3.40): %12
Bu hesaba bakılır bakılmaz mevduatın NET yılık faizinin %13-14’ün altına düşmeyeceği, hemen belli oluyor. Önce, sene sonu enflasyon tahmini– yuvarlayarak söylüyorum %10. Önümüzdeki 2 sene ise %8.5 ve %8’in altına düşmez. Mevduat sahibi salak değil, parasını TL’de tutacaksa, en az %3 reel faiz ister. En azından son dönemde bu oranda reel faiz alamadığı zaman dövize döndü. O zaman kısa vadede mevduat faizlerinin %12’nin altına gelmesi derhal döviz alımına yol açar ve bankalarda TL kıtlığı doğar.
2018 yılında da mevduat faizinin netinin %11.5’un altına gelmesi çok zor. Ama bir de dolar (alternatif getiri) hesabı var ki, o daha yüksek bir mevduat faizine işaret ediyor. Yine TCMB Beklenti Anketi’nden hesaplanan bir yılda dolara karşı devaluasyon beklentisi %12. Dolarda mevduat faizi de %2-3 civarında. TL’de kalmak için en az %15 nominal faiz lazım. Mevduat faizi 2017 ve 2018’de düşmez. Ya da düşer, ve dövize hücum başlar. Sıcak para TL’nin değerini koruyamaz ve TCMB faiz artırmaya zorlanır.
Tahvilde de benzer bir hesap yapılabilir. Tahvilin banka, fonlar ve traderlara cazip olması için banka mevduatı faizi ya da TCMB’nin halen %12’den piyasaya verdiği paranın maliyetinin 2 ve 10 yıllık DİBS getirisinden ucuz olması lazım. Durum böyle değil. TCMB piyasaya %12 faizle para veriyor. 2 ve yıllık 10 yıllık tahvilde bileşik faizler sırası ile %11.6 ve %10.6, takribi konuşuyorum. Yabancılar carry trade için alıyor, bankalar likidite için, BES fonları ve sigortalar mecburiyetten alıyor.
DİBS getirilerinin düşmesi için ya enflasyon beklentilerinin hızla gerilemesi ya da TCMB’nin piyasaya verdiği paranın faizini düşürmesi lazım. İlki yukarda izah ettiğim gibi olmuyor, aksine enflasyon beklentileri kemik oldu, kemik. TCMB ise efektif fonlama faizi kesemiyor, çünkü carry tradein cazibesi azalarak sisteme daha az döviz girer ve daha kötüsü yerliler dövize geçebilir.
Faizlerin kalıcı olarak düşmesini beklemeyin. O dönem geride kaldı artık. Bir de Dolar Endeks atağa kalkarsa, yandı gülüm keten helva.
FÖŞ
Şahsi websitemi ziyaret etmenizi rica ederim
0 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş